Baleada’s uit Honduras

Baleada’s uit Honduras

Dit Midden-Amerikaanse streetfood smaakt heerlijk met wat te drinken erbij voordat de wedstrijd begint. Beleg de tortilla’s met je favoriete topping – gepureerde bonen, gebakken eieren, knapperige chorizo, kaas, avocado… wat je maar wilt!

Bereiding



1 Zeef de bloem, het bakpoeder en 2 theelepels zout boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de arachideolie erin, plus circa 200 ml warm water: mix alles met een mes door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt.

2 Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 4–5 minuten, tot het glad en elastisch is. Leg het terug in de kom, dek het af met een theedoek en laat het 1 uur rijzen.

3 Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op laag tot middelhoog vuur en schenk er een scheutje van de extra olie in. Voeg de knoflook, uisnippers en komijn toe en fruit ze in ongeveer 10 minuten zacht.

4 Draai het vuur middelhoog, roer de kidneybonen, sourcream en azijn door het knoflook-uimengsel, voeg flink wat zout en peper toe en laat dit alles circa 5 minuten zachtjes sudderen, tot de bonen zacht zijn.

5 Pureer het bonenmengsel tot je een grove puree hebt of mix het eventueel glad in een blender. Doe het gepureerde bonenmengsel terug in de pan en houd het apart tot het tijd is het op te warmen.

6 Verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke porties en rol er balletjes van. Duw ze plat met je handpalm en rol elk balletje uit tot een tortilla van 2 mm dik en ongeveer 18 cm in doorsnee.

7 Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en rooster de tortilla’s een voor een circa 1 minuut per kant in de droge pan, tot beide kanten iets verkleurd zijn – ze moeten nog zacht genoeg zijn om op te rollen. Dek ze af met alufolie om ze warm te houden terwijl je de rest roostert.

8 Zet vlak voor het serveren je toppings naar keuze klaar. Zet de pan met het gepureerde bonenmengsel op laag tot middelhoog vuur en warm het in 1–2 minuten op. Spreid dan wat lepels van het mengsel uit over elke tortilla. Strooi de chilipeper en koriander erover, voeg de toppings toe en geef er partjes limoen bij, om uit te knijpen boven de vulling.

Per portie 970 kcal, 53,3 g vet (15,9 g verzadigd), 37 g eiwit, 91,1  g koolhydraten, 8,2 g suikers
 

6 personen
• 500 g bloem, plus extra voor het bestuiven
• 1 el bakpoeder
• 125 ml arachideolie, plus extra voor het bakken
• 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 2 uien, fijngesnipperd
• 1 tl komijn
• 2 blikjes kidneybonen à 400 g, uitgelekt
• 2 el sourcream
• scheutje wittewijnazijn
• 1–2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
• bosje koriander, fijngehakt
• partjes limoen, voor erbij

Topping-opties
• 220 g chorizo, in plakjes, gebakken
• 150 g cheddar, grof geraspt
• 150 g feta, verbrokkeld
• 2–4 avocado’s, in plakjes, bedruppeld met limoensap
• 4–6 gebakken eieren
• chilisaus


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine