Balado ikan veghel

Balado ikan veghel

Wist je dat de Nederlandse makreel tot de tonijn- en bonitofamilie behoort? Daarom is onze Noordzeemakreel een waardig ‘Sea-to-table’ duurzaam alternatief voor op dit Javaanse gerecht. De ikan balado van oom Do is zacht van smaak. Wie pedis (heet) wil, doet er extra sambal of rode peper bij. Zo maak je iedereen blij.

Bereiding

1. Maal de knoflook, peper en een flinke snuf zout fijn in de keukenmachine of vijzel.
2. Verhit in een wok de neutrale olie. Wok de makreel in de wok goed droog, met de afzuigkap of de deur open om te voorkomen dat mensen aan je deur kloppen om te vragen of de toko al open is. Bak tot de makreel fijn en goudbruin is.
3. Voeg de sambal, plakjes laos, de djeroek poeroetblaadjes en salamblaadjes toe en bak alles zo goed door dat de smaken versmelten. Wij bakken de balado ikan echt wel 35 minuten, tot de makreel korrelig en drooggebakken is.
4. Haal voor het opdienen de blaadjes en laosplakjes eruit.

4 personen

  • 3 knoflooktenen geplet en fijngesneden
  • versgemalen zwarte peper en zout, naar smaak
  • 2 eetl. neutrale olie
  • 500 gram gerookte makreelfilet
  • 1 eetl. sambal brandal
  • 2 plakjes laos, ongeschild
  • 4 djeroek poeroetblaadjes
  • 2 daun salamblaadjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek