Bak-je-eigen-pizza-party

Bak-je-eigen-pizza-party

Deze pizza-partyformule is perfect voor familiefeestjes. Wij hebben een gemetselde, houtgestookte pizzaoven in de tuin, vandaar dat pizza voor ons echt buiteneten is. De geur van houtvuur en versgebakken pizza in de openlucht is echt verrukkelijk. Het leuke is dat je gasten hun eigen pizza mogen maken van een portie geprepareerd deeg (vooral kinderen vinden dat te gek!) en een ruime keuze aan toppings. De dunne speltdeegbodem is zalig, en het deeg is ook geschikt voor plat brood of wraps. 

Bereiding



1. Meng de gist voor het speltdeeg in een kommetje met het warme water en de honing of agavesiroop. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan om de gist te activeren – er moet een schuimlaagje op zitten.

2. Meng het meel en de bloem in een grote kom, of in de kom van een staande mixer met deeghaak, zeef er het zout bij en meng alles goed. Maak wanneer je het met de hand doet een kuiltje in het midden van het meel, giet er het gistmengsel in en klop het meel er met een vork door. Giet er geleidelijk de olijfolie bij en werk het deeg met de hand door elkaar. Kneed het deeg een paar minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het glad en elastisch is. Met een staande mixer moet je het gistmengsel met draaiende motor bij het meel
gieten en wachten tot het volledig opgenomen is.

3. Giet er vervolgens langzaam de olijfolie bij en laat de machine draaien tot het deeg mooi glad is. 

4. Vet een grote kom in met olie, leg het deeg erin en dek de kom af met een schone theedoek. Laat het deeg 1. uur rijzen, sla het met de vuist terug en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in vier of acht porties.

5. Verhit voor de sugo een koekenpan met een scheutje olijfolie op matig vuur en roerbak de sjalotjes en knoflook 7–8 minuten, tot ze zacht zijn. Voeg de rest van de ingredienten toe en laat de saus terwijl je af en toe roert 15 minuten pruttelen. Giet er als de saus te droog wordt een scheutje water of bouillon bij. 

6. Proef een hapje en maak de saus op smaak af met peper, zout en honing of agavesiroop.

7. Leg voor de pizza’s een vel bakpapier op een bakplaat en stuif er een beetje semolina op – het is niet per se nodig, maar het geeft de bodem wel een heerlijke textuur. Rol een portie deeg met een deegroller uit tot een dunne cirkel – het deeg moet echt maar een paar millimeter dik zijn. Beleg de bodem met toppings naar keuze en leg de pizza op de plaat. Herhaal dit met de andere porties.

8. De baktijd is afhankelijk van de methode en de oven: in een elektrische oven moet je de pizza’s 10-18 minuten op 220 °C/gasovenstand 7 bakken tot de bodem en toppings goudbruin en gaar zijn. Op een barbecue zet je de pizza’s op de beklede bakplaat op het rooster tot ze gaar zijn – hoe lang hangt volledig af van de hitte van je barbecue. In een houtgestookte steenoven moet je het vuur 2 uur van tevoren aansteken en rustig blijven opstoken, en losjes met een deksel afdekken. Bak de pizza’s 1–3 minuten.
 
VE Gebruik agavesiroop voor het speltdeeg en de sugo; gebruik veganistische alternatieven voor zuivel, zoals veganistische kaas.
GV Het deeg is niet glutenvrij.
 
Dit recept komt uit het boek ‘Vega Feest’ van Nina Olssen (€20,-, Luitingh-Sijthoff).
 

voor 4 middelgrote of 8 kleine pizza’s of platte broodjes
 
basisspeltdeeg

  • 4 tl droge gist
  • 325 ml warm (niet heet) water
  • 2 el honing of agavesiroop
  • 600 g volkorenspeltmeel, plus extra om te bestuiven
  • 400 g bloem of speltmeel
  • 4 tl fijn tafelzout
  • 250 ml olijfolie, plus extra om in te vetten
  • semolina, om op de bakplaat te bestuiven (desgewenst)
  • sugo (voor 800 ml)
  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 sjalotjes, gehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst met 1 tl fijn
  • tafelzout
  • 2 blikken van 400 g pruimtomaten van goede kwaliteit
  • een handvol basilicum, gehakt
  • 2 el gemengde, gedroogde Italiaanse
  • kruiden, zoals oregano, basilicum en tijm (desgewenst)
  • 1 tl honing of agavesiroop, of meer naar smaak
  • zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak

 
klassieke toppings:
sugo, mozzarella, knoflook, kruiden, zout en zwarte peper uit de molen
 
andere toppings:
paprika, courgette, aubergine, boerenkool, spinazie, ui, olijven, champignons, venkel, broccoli, zoete aardappel, noten en pitten, pesto


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine