Dorothy Porker: ‘Voor iedereen die opgegroeid is met gefrituurde kip is de gefrituurde kip die je oma maakte de lekkerste. Dit is ayam asem garem goreng, de gebakken kip van mijn oma. Eenvoudig, maar echt de lekkerste. Daar ben ik al meer dan 40 jaar van overtuigd.’
1. Meng de asem en het zout met ongeveer anderhalve mok handwarm water.
2 Leg de kip in het asemwater en laat minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht, afgedekt in de koelkast inwerken.
3 Verhit een frituurpan tot 180 °C.
4 Frituur de kip in porties. Ik frituur de mijne meestal 5-7 minuten zonder de deksel op de frituurpan en daarna nog een minuut of 10 met de deksel op de pan om flink kleur te geven aan de kip. De totale frituurtijd hangt natuurlijk af van hoe groot je kipstukken zijn. Het vel moet flink krokant worden en karamelliseren, zeg maar nét op het randje van verbrand. Serveer met gado2 en rijst, of met gado gado coleslaw en pandanwafels voor Indische kip met wafels. Of gewoon zo, zonder iets.
OOK LEKKER
Je kunt deze marinade ook gebruiken voor grove moten makreel die je zo krokant bakt dat je de graten mee op kunt eten.
Voor 4 personen