Avocado bun met bietenburger

Avocado bun met bietenburger

Bereiding

Geniet van een lekker dagje zonder vlees met deze vegetarische variant van een hamburger. Daarbij gebruiken wij de avocado, niet als garnering maar als ‘bun’! De bietenburgers maken we ook from scratch. Fijngemalen biet, met onder andere zwarte bonen, quinoa en havervlokken. Een stoere en stevige burger voor de echte hamburgertrek!

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Maal de biet fijn – maar niet tot gehakt – in een keukenmachine. Schep de biet over in een mengkom. Meng nu de andere ingrediënten voor de bietenburgers (behalve de fijne havervlokken) in de keukenmachine tot een egale massa. Meng dit door de fijngemalen biet, voeg de fijne havervlokken toe en roer alles goed door. Laat het mengsel 30 minuten in de ijskast opstijven en vorm er dan 12 stevige burgertjes van.

3. Verwarm de oven voor tot 220 graden. Vet een vel bakpapier in met olie, bekleed er een bakplaat mee en leg hier de 12 burgers op. Bak de burgers ongeveer 15 minuten per kant in de oven; draai  ze voorzichtig om. Leg er eventueel de laatste 5 minuten een plakje kaas bovenop. Laat de burgers nog even in de oven staan als ze aan de buitenkant nog niet stevig en knapperig zijn.

4. Snijd ondertussen de avocado’s (in de breedte) doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf. Smeer de avocadohelften in met sushiazijn. Snijd een klein stukje van de onderkant van de avocado’s af zodat de ‘avocadobroodjes’ goed blijven staan. Start met het bouwen van je burger. Schep wat saus in de twee holtes van de avocado. Leg op de onderste helft van de avocado de bietenburger, een plakje ui, plakje tomaat, een schijfje augurk en wat sla. Zet dan de bovenkant van de ‘bun’ erop en strooi er wat sesamzaadjes bovenop voor het avocado-burger-buneffect!

5. Doe hetzelfde met de andere 3 avocado’s. Blijft je burger niet goed staan? Prik er dan verticaal een satéprikker doorheen.

Voor 4 personen.

  • 4 avocado’s
  • sushiazijn
  • je favoriete burgersaus, of gewoon mayonaise en ketchup
  • 1 ui, in plakjes
  • 1 tomaat, in plakjes
  • 1 dikke augurk, in plakjes
  • handje sla
  • wit sesamzaad
  • optioneel: 4 satéprikkers


Bietenburgers (12 stuks)

  • 100 g quinoa
  • 300 g rauwe, geraspte biet
  • 1 blik zwarte bonen (400 g, uitlekgewicht 265 g)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 100 g champignons, schoongemaakt en fijngesneden
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 g fijne havervlokken
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: plakjes cheddar of smeltkaas


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten