Aubergines met kikkererwten zijn in één woord fantastisch! Pittig, hartig en geurend naar specerijen: in dit gerecht met aubergine proef je de ultieme Noord-Afrikaanse keuken. Serveer het met een muntyoghurtdip, couscous, platbrood en een Marokkaanse salade met sinaasappel, rode ui, geroosterde amandelen en munt. Er is niets van dit auberginegerecht wat je weerhoudt van een heerlijke maaltijd!
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aubergines in de lengte en snijd iedere helft met een scherp mesje in (zo garen ze sneller). Smeer de aubergines in met een beetje olijfolie en bestrooi met zout. Rooster de aubergines ongeveer 30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
2. Fruit in een zware pan de ui en knoflook in een beetje olie. Voeg harissa, komijnzaad en kaneel toe en bak alles een aantal minuten mee. Voeg de tomaten toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Voeg de kikkererwten en citroenrasp toe en laat 15 minuten op laag vuur stoven.
3. Rooster de amandelen in koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin. Laat afkoelen, hak fijn en voeg toe aan de tomatensaus. Snijd de munt fijn en meng door de yoghurt. Breng de yoghurt op smaak met wat zout en peper.
4. Zodra de auberginehelften mooi goudbruin beginnen te kleuren en gaar zijn, haal je ze uit de oven. Besprenkel de hete aubergines direct met citroensap. Serveer warm met de tomaten-kikkererwtenstoof, een paar lepels munt-yoghurt en verse koriander.