Griekse kaasbroodjes in filodeeg

Griekse kaasbroodjes in filodeeg

Voor het maken van deze tiropitakia is het standaard diepvriesfilodeeg uit de supermarkt niet geschikt; de vellen zijn te klein en te broos, dan mislukt het snel. Ga op zoek naar filodeeg op rol bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt, die zijn tóp.

Bereiding

  1. Meng de geklopte eieren, eidooier, yoghurt, feta, peper en nootmuskaat in een kom. Meng in een andere kom de gesmolten boter en olie.
  2. Leg het filodeeg op je werkblad en snijd er 18 tot 24 stroken van 6 centimeter breed uit. (Let op: dek het goed af zodat het niet uitdroogt.) Bestrijk ze met het boter-oliemengsel.
  3. Leg 1 theelepel vulling in een hoekje van het deeg en vouw het schuin over de vulling, zodat er een driehoekige vorm ontstaat. Vouw zo verder tot je een driehoekig pakketje hebt, waarbij alle zijdes dicht zijn. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
  4. Verwarm de oven voor tot 200 oC hetelucht of 220 ºC elektrisch en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de driehoekjes erop, bestrijk ze met de eidooier en strooi er wat sesamzaadjes over. Bak ze circa 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  5. Bestrijk ze als ze uit de oven komen met een beetje tijmhoning. Serveer meteen.

Voor 6 personen (3 tot 4 stuks per persoon)

Voor de vulling:

  • 2 eieren + 1 eidooier, geklopt
  • 60 g Griekse yoghurt
  • 500 g verkruimelde feta
  • 1 snuf + 1 snufje nootmuskaat

Voor het deeg:

  • 60 g gesmolten boter
  • 120 ml olijfolie
  • 500 g filodeeg op rol*

Voor de garnering

  • 50 ml olijfolie
  • 1 geklopte eidooier, verdund met een beetje water
  • sesamzaadjes
  • tijmhoning

 

Benodigdheden

Bakkwast


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek