Ellen: ‘Op mijn moeders appeltaart uit mijn eerste kookboek heb ik by far de meeste reacties ontvangen. Bij deze presenteer ik mijn eigen versie. Ik zet in op net zoveel lovende reacties.’
Voor hem en haar
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier en vet een ovenschaaltje in met boter.
2. Meng de appel in een kom met het citroensap en de -rasp, de rozijnen, de helft van de kaneel of speculaaskruiden en de gemengde noten en schep om. Verdeel het appelmengsel in twee porties.
3. Doe de boter in een kom met de havermout, het havermeel, de rest van de kaneel of speculaaskruiden, kokosbloesemsuiker en een snuf zout. Meng het met je handen tot een kruimelig deeg.
Voor hem
1. Schep de bramen en de kokosbloesemsuiker voorzichtig door het appelmengsel. Doe het mengsel in het ovenschaaltje en schep daar de helft van het kruimeldeeg op (niet aandrukken).
Voor haar
1. Schep de helft van het kruimeldeeg op de met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de havervlokken en kardemom.
Voor hem en haar
2. Zet zowel het ovenschaaltje als de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze 20-25 minuten, tot het deeg gaar en knapperig is. Op de bakplaat kan het wat sneller gaan, houd dit goed in de gaten.
Voor haar
3. Mix ondertussen de yoghurt, het vanille-extract en de kaneel of speculaaskruiden in de blender. Schep het appelmengsel onderin een groot glas of weckpot en schep daar de vanilleyoghurt bovenop.
4. Top af met de warme crumble uit de oven.