Antroewa met zoutvlees en rijst

Antroewa met zoutvlees en rijst

“Deze ijzeren dame, zoals hij thuis genoemd werd, kregen we vaak te eten als we een zware lichamelijke prestatie hadden geleverd. Dus heel vaak na het sporten. Een heerlijke maaltijd met veel ijzer.”

Bereiding



Ontzout en bereid het zoutvlees volgens recept en snijd het in stukjes. Was de antroewa’s, verwijder de kroontjes en zet ze in koud water. Om de bittere smaak te neutraliseren kun je er wat zout aan toevoegen. Snijd de antroewa’s daarna in 4 stukken.

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui, de knoflook en de peper. Voeg het zoutvlees en de garnalen toe en bak ze 5 tot 10 minuten goed door. Voeg de tomaat, het bouillonblokje en wat zwarte peper toe. Doe de tomatenpuree en de antroewa’s erbij en laat 25 minuten stoven.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Serveer de antroewa met het zoutvlees en de rijst.

Over Zoutvlees:
Zoutvlees is gekruid en gepekeld rundvlees. Een groot aantal gerechten wordt met zoutvlees bereid. Daarom zie je ook niet veel zout als ingrediënt in de Surinaamse keuken. Omdat het zoutvlees erg veel zout bevat, moet het eerst altijd eerst uitgekookt worden voordat je het kunt bereiden. Het ontzouten van het vlees gaat als volgt.
Eerst spoel je het zoutvlees met koud water goed af. In een pan met een liter water breng je het zoutvlees aan de kook. Als je wilt bakken of braden, ontzout je het vlees gedeeltelijk, in dat geval kook je het 15 tot 20 minuten. Voor soepen moet je het vlees geheel ontzouten en dan kook je het langer door. Na 15 minuten koken, spoel je het water weg en voegt schoon water toe. Breng opnieuw aan de kook tot het zoutvlees gaar is. Hoe langer je het kookt, hoe meer je het ontzout.
 
TIP

Besprenkel de antroewa’s met wat citroen om verkleuring te voorkomen.


 
Dit recept is afkomstig uit het kookboek SuriMAM Cooking van Moreen, Aretha en Martha Waal (€24,95, uitgeverij Luitingh-Sijthoff).


 

30-60 MINUTEN

VOOR 4 PERSONEN

  • 6 ANTROEWA’S
  • ZOUT
  • ZONNEBLOEMOLIE
  • 1 UI, FIJNGESNEDEN
  • 2 TEENTJES KNOFLOOK, FIJNGESNEDEN
  • 1 MADAME JEANETTE, FIJNGESNEDEN
  • 500 G ZOUTVLEES, GESNEDEN, ONTZOUT EN UITGEKOOKT
  • 150 G GEDROOGDE GARNALEN
  • 2 TOMATEN, GESNEDEN
  • 1 KIPPENBOUILLONBLOKJE
  • ZWARTE PEPER
  • 1 EL TOMATENPUREE
  • 400 G RIJST






 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek