Deze zalm is een ware smaaksensatie door de combinatie van de pittige chili met het zoete van de ahornsiroop.
1. Maal de helft van de knoflook met de chilivlokken, kaneel, mosterd en de helft van de ahornsiroop in een blender tot een glad mengsel. Voeg de rest van de ahornsiroop, het sap van een halve citroen plus zout en peper toe.
2. Zet de blender weer aan en schenk er, terwijl-ie draait, 2-3 eetlepels olijfolie bij om de dressing te binden.
3. Leg de zalm in een braadslee en schenk de dressing erover. Laat als je genoeg tijd hebt 2 uur marineren.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schaaf de spruitjes zo dun mogelijk, het liefst in een keukenmachine, doe ze in een kom water en zet apart.
5. Bekleed een bakplaat waar de zalm op past met alufolie, bedruppel met olie en leg de zalm erop, met het vel omhoog. Druppel de overgebleven dressing over de vis, schuif de plaat in de oven en bak de zalm 20-25 minuten, tot-ie goudbruin, maar nog wel mals is.
6. Zet ondertussen voor de spruitjes een grote koekenpan op middelhoog vuur en rooster de cashewnoten in een paar minuten goudbruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
7. Verhit een scheut olie in dezelfde pan en voeg de boter toe. Bak de rest van de knoflook een paar minuten, voeg het komijnzaad en de uitgelekte spruitjes toe, bak ze 2 minuten mee en leg dan het deksel op de pan. Laat de spruitjes nog 8-10 minuten garen.
8. Hak ondertussen de cashewnoten in grove stukken. Haal het deksel van de pan met spruitjes, laat ze nog 1 minuut bakken en haal ze dan van het vuur. Bestrooi met zout en peper, knijp het sap van de overgebleven 1½ citroen erover uit en roer de gehakte cashewnoten erdoor.
9. Bestrooi de gare zalm met de chilipepers en serveer met de geschaafde spruitjes en andere feestelijke bijgerechten.
Per portie 638 kcal, 41,4 g vet (8,9 g verzadigd), 51,3 g eiwit, 15,8 g koolhydraten, 12,1 g suikers