Aardbeien-rucolasalade met parmezaan

Aardbeien-rucolasalade met parmezaan

Zoete aardbeitjes met peperige rucola en zwarte peper is een combinatie die het verdient om op tafel te worden gezet. De aardbeien gedragen zich hier als tomaten – en de meeste tomatensalades kun je ook met aardbeien klaarmaken. Salade-uien (vaak verkocht met wat groen eraan) zijn mild maar als je ze niet kunt vinden, kun je ook rode ui gebruiken. Als je de salade meeneemt, kun je kleinere parmezaancrackers maken: maak dan kleine hoopjes van de geraspte kaas, met tussenruimte, en bewaar de crackers in een afgesloten doos (in de kast, niet in de koelkast!) tot je gaat eten. Kies de geurigste aardbeien voor extra zoetheid en laat ze maximaal 15 minuten intrekken.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak het parmezaankant: strooi met je vingertoppen een dunne laag parmezaan op de beklede bakplaat en strooi er de peper over. Bak 4 tot 5 minuten, tot de kaas is gesmolten en is veranderd in een goudkleurig parmezaanlaagje. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kaas op de plaat afkoelen.
  3. Leg de rucola en het basilicum in een kom of slacentrifuge en schenk er koud water over.
  4. Doe de gehalveerde aardbeien in een andere kom en bestrooi met de suiker, zeezoutvlokken en wat gemalen peper. Laat 15 minuten inwerken.
  5. Stel de salade samen: laat de rucola en het basilicum uitlekken, draai ze droog en schep de aardbeien erdoor. Leg ze op een grote platte schaal en leg de minimozzarella en salade-ui ertussen.
  6. Maak de dressing: schenk de olijfolie in een kommetje of op een schoteltje en schenk de balsamico erbij. Roer ze door elkaar tot een stippenpatroon ontstaat en schenk de dressing over de salade.
  7. Leg de parmezaankant op de salade zoals Eliza Doolittle’s hoed na haar transformatie in My Fair Lady.
  8. Meteen opdienen

Voorgerecht – 4-6 personen

  • 100 g rucola
  • klein handjevol basilicumblaadjes
  • 500 g aardbeien, kroontjes verwijderd en gehalveerd
  • 1/2 tl fijne suiker
  • 1/2 tl zeezoutvlokken

PEPERIG PARMEZAANKANT

  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1/4 tl grof gemalen zwarte peper

STIPPENDRESSING

  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 1 el gerijpte balsamicoazijn

PUNTJES OP DE I

  • 125 g minimozzarella, uitgelekt
  • 1/2 salade-ui, in dunne halve maantjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine