Plantaardig eten is een van de belangrijkste foodtrends van dit moment. Maar er bestaat nog wel veel onduidelijkheid rond deze manier van eten. Het zou ongezond zijn, en duur, en vegan koken zou moeilijk zijn en veel tijd kosten. We legden al deze vooroordelen voor aan Sanne van livingthegreenlife.com en chef-kok Alexander Gershberg van Vegan Sundays. Wat is hun mening hierover en kunnen ze deze ontkrachten?
Misvatting #1: Plantaardig eten is ongezond
Alexander: ‘Dit is denk ik de grootste misvatting rond veganistisch eten. Heel veel mensen denken dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt als je veganistisch eet, maar vegan kan juist heel voedzaam zijn, met veel proteïnen, mineralen en vitaminen. Door die voedingsstoffen voel je je beter en heb je meer energie. Vroeger aten we sowieso veel meer planten. Het belangrijkste is dat je weet wat je lichaam nodig heeft en weet waar je de voedingsstoffen vandaan kunt halen. Luister naar je lichaam: hoe voel je je erbij?’
Sanne: ‘Sinds ik plantaardig eet heb ik veel meer energie en is mijn huid ook veel beter. In mijn vegan menu zitten veel peulvruchten en noten waarmee ik mijn tekort aan eventuele vitamine en mineralen opvang. In de wintermaanden slik ik sowieso voor de zekerheid supplementen erbij als B12 en Vitamine D3.’
Misvatting #2: Plantaardig eten is duur
Sanne: ‘Veel mensen denken dat je allerlei exotische producten nodig hebt om plantaardig te eten, bijvoorbeeld om gerechten op smaak te brengen, of om je eiwitten binnen te krijgen. In mijn boek Easy vegan bewijs ik het tegendeel: ik gebruik alleen ingrediënten die je bij de supermarkt haalt. Met basic ingrediënten en simpel keukengerei zet je de lekkerste gerechten op tafel!’
Alexander: ‘Een plantaardige maaltijd kan net zo duur of goedkoop zijn als elk ander soort eten. Kies je voor granen, pasta of noodles, peulvruchten en bonen en vul je dit aan met seizoensgroenten? Dan ben je goedkoop uit. Maar dit heeft wel allemaal ook een hoge voedingswaarde. Eventueel kun je dit nog aanvullen met noten, zeewieren en gefermenteerde ingrediënten. Dat is net iets duurder, maar je gebruikt er kleine hoeveelheden van. Je kunt er dus ook wel even mee vooruit!’
Misvatting #3: Plantaardig eten kost veel tijd en is moeilijk
Alexander: ‘Koken kost altijd meer tijd dan een kant-en-klaarmaaltijd. Dat heeft niet per se iets te maken met plantaardig eten – als je met verse producten wilt koken, moet je daar de tijd voor nemen. Maar als je een paar goede recepten, slimme tips en wat basiskooktechnieken leert, kun je binnen vijftien tot dertig minuten een voedzame maaltijd op tafel zetten. Een snelkookpan helpt je bijvoorbeeld bij het bereiden van granen of bonen en is naar mijn mening onmisbaar in de keuken. Maar ook gegrilde groenten, noedels of misosoep zijn allemaal snel te maken én heel lekker.’
Sanne: ‘Het begin kan lastig zijn, omdat je nog niet gewend bent aan deze manier van koken – in Nederland eten we niet zo vaak een stoofpot of curry. Maar dat je vijf minuten langer in de keuken staat, betekent niet dat het moeilijk is! Begin gewoon eens met één recept. Op internet en in kookboeken staan er genoeg. Haal de ingrediënten in huis en maak er wat tijd voor vrij. Je zult zien dat je de gang zó te pakken hebt – en de volgende keer gaat het natuurlijk al sneller.’
Sanne en Alexander zijn het erover eens: plantaardig voedsel is níét ongezond en duur, en het bereiden van een vegan maaltijd hoeft helemaal niet lang te duren. Wat vind jij? Laat het ons weten!
Alexander Gershberg is auteur van het boek ‘Vegan for Friends‘ (€ 24,99, Karakter Uitgevers B.V.).
Het boek Easy Vegan werd geschreven door Sanne van Living the Green Life (€ 20,00, Kosmos Uitgevers).
Foto: @vegan_sundays