Pannenkoeken bakken

29 juli

Als er één gerecht is waar vrijwel iedereen gek op is, dan zijn het wel pannenkoeken. Of je ze nou als ontbijt of als diner eet: wij hebben de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet, inclusief gekke variaties en goddelijke toppings. Geniet!
 

Wat heb je nodig

– Een fornuis of gaspitje, mocht je bijvoorbeeld op de camping staan
– Een koekenpan
– Beslagkom
– Mixer of garde, om het beslag te kunnen mixen
– Soeplepel, om het beslag mee in de pan te kunnen gieten
– Dunne spatel, om de pannenkoeken te kunnen keren
– Boter, (arachide)olie of kokosvet, om de pannenkoeken in te bakken

Tips

– Draai het vuur wat lager als je het beslag erin giet en wat hoger zodra het beslag goed in de pan verdeeld is. Zo voorkom je dat de onderkant van de pannenkoek al zwart is voordat je hem kunt keren.
– Vergeet de kant-en-klare pannenkoekenmixen! Koop voor een fractie van de prijs zelf bloem en vanillesuiker, want dit zijn vaak de enige ingrediënten van een kant-en-klaarmix.
– Wil je je pannenkoeken warm houden? Vul dan een pan met kokend water en leg hier een bord op. Leg de pannenkoeken na het bakken direct op het hete bord en dek af met een ander bord.

Basic pannenkoeken

Met dit basisrecept kom je altijd uit de voeten! Bak er typisch Hollandse, dunne pannenkoeken mee, die je met vulling en al makkelijk kunt oprollen.

Nodig
– 250 gram bloem
– 500 ml melk
– 2 eieren
– Theelepel vanillesuiker (optioneel)
– Snufje zout
 
1. Mix de bloem, melk, eieren en eventueel de vanillesuiker. Klop er een luchtig mengsel mee, zonder klontjes.
2. Warm je pan op met een beetje vet  en giet er een soeplepel van het beslag in. Draai rondjes met de pan, tot het beslag eerlijk verdeeld is over de hele bodem van de koekenpan.
3. Zodra er luchtbelletjes in de pannenkoek te zien zijn, kun je hem makkelijk keren. Lukt dit nog niet zo goed? Wacht dan nog heel even. Pannenkoeken bakken is een geduldige zaak!
4. Bak de andere kant van de pannenkoek nog even, controleer steeds tussendoor of ‘ie gaar is door met je spatel een randje van de pannenkoek op te tillen.
 

American pancakes

Deze fluffy pannenkoeken zijn perfect als ontbijtje. Ze zijn kleiner en dikker dan een normale pannenkoek, maar daarom niet minder lekker! Je gebruikt meer eieren dan bij een ‘gewone’ pannenkoek, plus een beetje bakpoeder, en daar worden ze heerlijk luchtig door.

Nodig
– 230 gram bloem
– 6 eieren
– 400 ml melk
– Theelepel bakpoeder
– Snufje zout

1. Mix de bloem, melk, eieren, het bakpoeder en het snufje zout. Klop er een luchtig mengsel mee, zonder klontjes.
2. Warm je pan op met een beetje vet  en giet er een (soep)lepel van het beslag in. American pancakes zijn wat kleiner dan normale pannenkoeken, dus je bedekt er niet de hele bodem mee. Meestal kun je 2 à 3 pancakes tegelijkertijd bakken in een pan.
3. Zodra er luchtbelletjes in de pancake te zien zijn, kun je hem makkelijk keren. Lukt dit nog niet zo goed? Wacht dan nog heel even. Pannenkoeken bakken is een geduldige zaak!
4. Bak de andere kant van de pancake nog even, controleer steeds tussendoor of ‘ie gaar is door met je spatel een randje van de pannenkoek op te tillen. Let op: dit zal wat langer duren dan bij een gewone pannenkoek, omdat ‘ie ietsje dikker is.
 

Variaties

– Zin in pannenkoek, maar geen behoefte aan melk of bloem? Maak dan eens pannenkoekjes met banaan en ei. Prak een banaan tot pulp, voeg twee eieren toe, mix het geheel tot een beslagje en bak er dikke pannenkoekjes van, qua grootte gelijk aan American pancakes. Lekker met een handje bosbessen!
– Je kunt je melk ook vervangen door karnemelk, mocht je dat in huis hebben
– Allergisch voor melk, of geen melk in huis? Gebruik dan gewoon water. Heb je spa rood, dan zorgen de bubbels ervoor dat het beslag ietsje luchtiger wordt.
– Vervang je bloem eens door speltbloem, havermoutmeel of quinoameel. Of vervang (een deel van) je bloem voor kokosmeel.  
 

Toppings

Vervang de standaard (poeder)suiker en stroop en ga eens voor:  

– Fruit: aardbeitjes, frambozen, blauwe bessen, perzik: waar je zin in hebt
– Yoghurt of kwark, een lepeltje crème fraîche of – als verwennerij – een toef slagroom.
– Een beetje kokosrasp
– Kaas: giet een laagje beslag in de pan, leg hier direct een plak kaas op en giet nog een beetje pannenkoekenbeslag over het plakje heen. Bak zoals je normaal ook zou doen.
– Spek: leg een plakje spek in de pan, giet hier het pannenkoekenbeslag op en bak zoals je normaal ook zou doen.
– Appel, kaneel en rozijnen
– Gebakken verse spinazie en gerookte zalm
– Onze ultieme favoriet: chocopasta!

En ben je benieuwd naar het recept van de frambozen pancakes die je op de foto ziet? Het recept vind je hier en is ook nog eens glutenvrij! 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis Azie magazine