Rommelmarkten, festivals, het water vol bootjes en héél veel oranje. Het is bijna weer tijd voor Koningsdag. In mijn ogen toch wel één van de leukste feesten van het jaar. En een goed feestje met koude versnaperingen is natuurlijk niks zonder het lekkere eten om je maag mee te vullen en een mogelijke kater wellicht te voorkomen of verlichten. En ook ik ben zekere niet vies van een oranje tompouce, maar onderstaande recepten zullen je zeker niet teleurstellen.
Hang de vlag maar uit!
Voordat we naar het lekkere eten gaan, kun je natuurlijk één van de meest belangrijke stappen van Koningsdag niet vergeten. Alles is zo veel mogelijk versieren met oranje accessoires. Vlaggetjes, slingers, ballonnen en opblaaskronen, geen enkele hoek of kiertje mag onversierd blijven. Ook met het dekken van de tafel kun je wat meer uitpakken. Snel gezegd: je moet het gevoel hebben dat je je in een sinaasappel bevindt.
New Orange Pizza
Als er iets is waar je op een drukke dag als Koningsdag geen zin hebt is het wel lang in de keuken staan. En dan kun je natuurlijk bestellen, maar deze oranje paprika-plaattaart staat ook supersnel in de oven. Geen gedoe, maar toch zelf gekookt. Ideaal lijkt mij zo!
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 2 oranje paprika’s
- 1 ui
- 150 gram geraspte kaas
- 125 gram crème fraîche
- 50 gram plakjes chorizo
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel: chilipoeder
Aan de slag!
- Verwarm ten eerste de oven voor op 200 graden.
- Pak een kommetje en meng hier de crème fraîche, kaas en paprikapoeder door elkaar tot een sausje. Houd je wel van een beetje pit? Voeg dan ook naar smaak chilipeper toe.
- Schil nu de ui en snijd hem in ringen, de paprika mag in lange reepjes. Snijd de chorizoplajes in repen van 1 cm breed. Vegetarisch? Laat de chorizo dan gewoon achterwege.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de uienringen en de paprikareepjes op middellaag vuur ongeveer 5 minuten. Laat het niet aanbakken!
- Voeg de chorizo toe aan het ui/paprika-mengsel en bak kort mee.
- Rol ondertussen het bladerdeeg uit op de ovenbakplaat. Zit er geen bakpapier bij? Vergeet dit dan niet op de ovenplaat te leggen.
- Vouw de randen naar binnen en bestrijk de randen licht met olijfolie.
- Spreid het kaasmengsel uit over het bladerdeeg. Houd nog 2 eetlepels achter.
- Haal nu het paprikamengsel van het vuur, laat iets afkoelen en schep het overige kaasmengsel erdoor. Dit mengsel mag nu ook gelijk op de plaattaart.
- Zet de taart in de oven en bak deze goudbruin in 15-20 minuten, afhankelijk van je oven.
Lasagna a la Arancia
Of te wel oranje lasagne. En wat maakt het oranje, vraag je je nu af? De zoete aardappel die je gebruikt in plaats van lasagnebladen. En laten we eerlijk zijn wie houdt er nou niet van zoete aardappel? Of sowieso van lasagne? Een perfecte combinatie lijkt mij dan zo ook.
Ingrediënten
- 1 ui
- 4 tl oregano
- 400 g zoete aardappels
- 800 g tomatenblokjes
- 1 courgette
- 150 g cottage cheese
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pel en snipper de ui.
- Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui samen met de oregano op laag vuur.
- Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd er dunne plakken van.
- Kook de zoete aardappelplakken zo’n 3 minuten in een pannetje totdat ze wat zachter zijn geworden. Giet af en zet even weg.
- Voeg wanneer de ui glazig is de tomatenblokjes toe met een flinke snuf peper en zout en laat op een laag vuur pruttelen.
- Snijd de courgette in dunne lange plakken. Tip van Flip: gebruik een kaasschaaf.
- Het is nu tijd om te stapelen! Verdeel 1 laag van de zoete aardappelplakken over een middelgrote ovenschaal. Leg hierover de courgetteplakken en schep daarover de tomatensaus.
- Herhaal dit nog een keer en maak af met de cottage cheese. Strooi nog wat peper en zout over de bovenkant en zet dan 30 minuten in de oven.
De Wim Lexpecial
Naast al dat eten wil je natuurlijk ook wel een lekker drankje. En in ere van Prins Pils, kan dit perfect met de Wim Lexpecial.
Ingrediënten
- 30 ml De Kuyper Dry Orange
- 15 ml citroensap
- 90 ml pilsener naar keus
- IJsblokjes
- Schijfje sinaasappel
Aan de slag!
- Pak een glas en vul dit lekker met wat ijs.
- Voeg hier De Kuyper en het citroensap aan toe.
- Eventjes roeren.
- Vul dit aan met je favoriete pilsener en garneer het met een sinaasappelschijfje.