Ben je druk bezig met het voorbereiden van het kerstdiner? Vergeet dan het smakelijke toetje niet! Veel Nederlanders sluiten het diner klassiek af met de all time favourite: warme kersen met ijs en slagroom. Wil je een keer wat anders, maar vind je dit rode fruit stiekem toch wel erg lekker? Kies dan eens een van de volgende kerstrecepten voor toetjes met kersen.
Luchtige mascarpone met kersen en lange vingers
Dit toetje met mascarpone is een absoluut feestje voor je smaakpapillen en daarom een heerlijke afsluiter op je kerstdiner. Het kost bovendien maar 15 minuten om te maken. Als je dit kerstdessert wilt klaarmaken voor vier personen, moet je het volgende in huis halen:
- 500 gram kersen
- 250 gram mascarpone
- 150 ml verse vanillevla
- 50 gram witte basterdsuiker
- 125 ml melk
- 12 lange vingers
- 50 gram pure chocolade
Dit nagerecht maak je in drie eenvoudige stappen:
- Klop de mascarpone, de vla en de suiker in een kom met een mixer met gardes. Stop wanneer je na ongeveer 3 minuten een luchtig geheel hebt.
- Schenk melk in een diep bord en wentel de lange vingers hier enkele seconden doorheen. Verdeel de lange vingers over diepe borden en schep met een grote lepel de mascarpone op de lange vingers.
- Verdeel vervolgens de kersen erover en rasp de chocolade hier ten slotte overheen.
Voilà! Geniet van je heerlijke kerstige kersendessert! Tip: deze luchtige mascarpone is ook heerlijk als afsluiter van de kerstbrunch.
Lees ook: Gepocheerde eieren met zalm en spinazie – Food and Friends
Franse clafoutis met kersen
Ook dit toetje met kersen is absoluut de moeite waard als afsluiter op je kerstdiner, al kost het wel iets meer tijd om te maken (zo’n 50 minuten). Een clafoutis is een klassiek nagerecht uit de Franse keuken. Je hebt voor dit recept de volgende ingrediënten nodig:
- 4 eieren
- 1 tl rum
- 1 tl citroensap
- 100 gram suiker
- 10 gram maïzena
- 1 snufje zout
- 100 gram crème fraiche
- 50 gram ongezouten gepelde pistachenoten
- 1 snufje poedersuiker
- 1 takje munt
- 200 gram amarena(kersen) op siroop
Een Franse clafoutis met kersen zet je in 5 stappen op tafel:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits de eieren en klop met de mixer de eidooiers met de rum, de helft van de suiker en het citroensap tot een romige crème.
- Klop met de mixer in een schone kom de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Voeg de rest van de suiker toe en klop het eiwit vervolgens helemaal stijf.
- Roer de maïzena door de crème fraîche. Vervolgens meng de crème fraîche met het dooiermengsel. Spatel daarna het eiwit luchtig erdoor.
- Verdeel alle amarenen over de schaaltjes en voeg telkens 1 eetlepel siroop toe. Schenk het beslag erop en bestrooi het geheel met de pistachenoten.
- Schuif de schaaltjes in de voorverwarmde oven en verlaag de oventemperatuur vervolgens naar 170 °C. Bak de clafoutis in 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer de clafoutis niet gloeiend heet, maar lauwwarm. Bestrooi voor serveren met poedersuiker en garneer met een toefje munt.
Wie houdt er nou niet van kers(t)? Hopelijk hebben we je wat inspiratie gegeven om het diner op een feestelijke manier af te sluiten!
Lees ook: Lekkere kerstgerechten voor het kerstdiner – Food and Friends