Het skiparadijs van Italie

12 december

Weet je nog, dat we blogden over het prachtige skigebied in het noorden van Italië? De Dolomieten, ofwel Val Gardena, is deze winter weer onze place to be. Waarom? Phoh, het is er prachtig – niet zo gek dat ze er een werelderfgoed van hebben gemaakt –, je bent er zo én door de ligging aan de zuidkant van de Alpen schijnt hier meer dan 300 dagen per jaar de zon. Onze aanrader om te slapen? Laat het regelen door de ‘Rother Hahn’, kun je zomaar eens zalig overnachten op een bijzondere boerderij…

In het hele gebied vind je fantastische hotels, leuke B&B’s en prima appartementen. Onze favorieten? De locaties van de Rode Haan. Deze organisatie heeft maar liefst 1.700 vakantieboerderijen die je als gast een kijkje geven in het boerenleven, de eigenaren laten je proeven van producten uit de regio en dat alles vergezeld met een gastvrijheid waar je U tegen zegt. De boeren die zijn aangesloten doen er alles aan om jou een geweldige vakantie te bezorgen. Wil je luxe? Ga voor een appartement met vier of vijf ‘bloemen’ (bloemen staan voor het aantal sterren).

Je slaapt veelal in een rustige omgeving, en heb je kinderen dan kan de pret helemaal niet op: er worden regelmatig activiteiten op en om boerderijen georganiseerd. Het mooie van de Rode Haan is dat ze de boeren in de regio steunen. De Zuid-Tiroolse landbouw is kleinschalig van opzet, waardoor de boeren steeds moeilijker uitsluitend van het boerenbedrijf kunnen rondkomen. Door ook inkomsten te halen uit overnachtingen, houden ze hun koppie wel boven water en blijft de boerencultuur in Zuid-Tirol behouden.

Wij sliepen de laatste keer in Milanhof, het boerenbedrijf van Andreas en Katharina Canazei en hun vier kids. Het ligt net buiten Ortisei, tegen de bergen aan. Je vindt deze boerderij in een pittoresk dorpje, omgeven door bergen en het boerenleven, en is de ideale basis om een mooie wandeling te maken. Of als je wilt skiën natuurlijk; met de skibus of auto sta je binnen 5 minuten bij de lift.  De pistes zijn perfect geprepareerd, het hele seizoen is er sneeuwgarantie en kunt er je wintersport met culinaire piste-hotspots combineren. Je vindt er gezellige berghutten, lekkere lokale gerechten en zelfs food- en wijnsafari’s. En dat terwijl je omringd wordt door een partij prachtige bergen in Zuid-Tirol, bij Innsbruck richting de Brennerpas.

De appartementen van Milanhof zijn ruim, sfeervol ingericht en nog goed betaalbaar ook. En het uitzicht? Onbetaalbaar. ’s Morgens wordt je verwend met een uitgebreid ontbijt met producten uit de regio. Andreas en Katherina laten je graag hun boerderij zien en voor de kinderen is er volop speelplezier. Onze dochter ging iedere ochtend even de paardjes begroeten voor ze begon aan haar skilessen. Na een lange dag skiën kun je volop genieten van de ondergaande zon vanaf je balkon. Love it! (En we hebben het nu over een winterbezoek maar de lokale bevolking raadde ons aan om ook eens in de zomer te komen. Dan schijnt Val Gardena nog mooier te zijn met zijn bergen, meren en bloemen…)

Culispots
Dit gebied is een walhalla voor iedere culi-lover. Serieus, op iedere piste is er wel een gezellige berghut, een leuk koffietentje of beregezellig barretje te vinden. Wat ze gemeen hebben? Er is veel aandacht voor lokale gerechten en die zijn stuk voor stuk god-de-lijk. Deze mag je zeker niet overslaan:

Buchnerhof
Je moet even de weg weten – en misschien nog wel twee keer navragen –, maar als je er eenmaal bent dan weet je wat we bedoelen met ‘deze mag je niet missen’. Net buiten het gebied – even met de auto er naartoe dus – ligt dit ‘boerencafé’. In de gelambriseerde boerenkamer uit de 17e eeuw serveert de familie Schenk in de winter en het voorjaar de lekkerste gerechten uit de eigen tuin en kelder, passend bij het seizoen. Specialiteiten als schlutzer (deegenvelopjes met spinazievulling), kaiserschmarnn, tirtlen en krapfen (beignets) staan vaak op het menu. Lekker!

Gostner Schwaige
Wil je authentiek, dan wil je Gostner Schwaige. Je vindt dit restaurant op zo’n 2.000 meter hoogte, en naast dat dit een uniek plekje is, kun je hier heerlijk eten. Chef Franz verbouwt zijn eigen producten en is aangesloten bij de Rode Haan, waar we je eerder al over vertelde. De producten die hij niet verbouwt, koopt bij zijn collega-boeren. Alles is dus vers, en alles komt zoveel mogelijk uit de regio. Wij zeggen lekker bezig, Franz!

Wat ons absoluut is bijgebleven, is de geweldige kookcursus van Franz. Met de voetjes in de sneeuw, achter een 100 jaar oude buitenkeuken maakten we ballen tri cannerei, een soort dumplings. Hij vertelde ons dat je die nooit met een mes mag snijden, want dan zou je volgens de oude tragedie namelijk het hart van de kok eruit snijden… Oh, en we maakten trouwens ook kaiserschmarren, onze absolute favoriet.

Rifugio Comici
Je verwacht het misschien niet, maar aan de voet van de Sassolungo vind je Comici. Een berghut volledig in Mediterrane sferen, waar je uitgebreid kunt lunchen. Hier moet je trouwens zijn als je een echte visliefhebber bent; buiten op de grillplaat worden verse seafood platters voor je klaargemaakt. Heb je al geluncht? Stop hier dan voor een borrel met een lekkere snack.

Farm Valin
Midden in het dorp Selva staat nog een boerderij met een Rode Haan-keurmerk: Farm Valin. Naast dat je er kunt slapen, komen hier dagelijks tientallen bezoekers voor een regionaal kaasje. Niet zo gek, want sinds 2010 maken ze van eigen melk met de hand – já, met de hand – kaas en yoghurt waarvoor je graag in de rij wilt staan. Eerst even proeven in plaats van ons op onze blauwe ogen vertrouwen en meteen een kilootje of wat inslaan? Mag hier! En weet je wat zo ideaal is, ze verpakken de kazen vacuüm, zodat je ze eenvoudig mee naar Nederland kunt nemen.

Mesc -da- Paratoni
Nog zo’n pareltje, bovenop de berg. Wanneer je hier binnenstapt, waan je je even terug in de tijd. Twee oude boerenkamers, deels nog zoals het er vroeger uitzag, zijn omgetoverd tot eetkamers. Twee avonden per week kun je er terecht voor typische Ladinische specialiteiten. Gemma en haar familie ontvangen je supervriendelijk en zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Lokale producten? Check. Vier- of vijfgangen? Check. Ook leuk: ze maken zelf hun boter, kaas en brood, die zijn echt om je vingers bij af te likken, zo lekker.

Nog meer fun
Naast lekker eten is hier ook veel leuks te doen. Wat dacht je van een sleeën? Dit staat gegarandeerd voor dolle pret. Of misschien met een bergtreintje omhoog voor een lokaal diner in een berghut, om vervolgens op je slee door de bossen naar beneden te glijden. We kunnen je vertellen: het was heel bijzonder, want zoevend op een sleetje onder de sterrenhemel doe je niet iedere dag – en ja, het ging best hard… Voor alle activiteiten in de sneeuw kun je het Val Gardena Active-programma checken.

Nog een aanrader is om met een lokale skigids de mooiste, niet voor de hand liggende plekken te bezoeken. Wij gingen op pad met de lieve Veronika (wat een geweldig mens!), die ons alles vertelde over het gebied, nieuwe skitechnieken bijbracht en regelmatig een pitstop maakte bij goede berghutten. In één woord: top!

Aan de kook
Wil je de keuken in duiken om in de Italiaanse ski-sferen te komen? We tippen je:

Leuke wist-je-datjes:

  • Veel mensen denken dat het een flink eind rijden is naar Zuid-Tirol. Nou, zo klinkt het misschien, maar dat valt erg mee. Als je vanaf Utrecht 1.000 kilometer zuidoost gaat, sta je al in de Dolomieten, het is dus niet veel verder dan een gemiddeld Frans skidorp.
  • De belangrijkste dorpen in Val Gardena zijn: OrtiseiSanta Christina en Selva. Santa Christina is de grootste van de drie en hier vind je dan ook de meeste restaurants en winkels. Vanuit Selva kun je direct starten met de Sella Ronda, een prachtige skitocht van maar liefst 40 kilometer lang (daarover hieronder meer).
  • Met de Dolomiti Superski-pas heb je toegang tot meer dan 1.200 kilometer aan piste. Holy, yeah!
  • Wil je nog eens terugzien welke route je hebt geskied, hoe hard je ging en welke toppen je allemaal hebt aangetikt? Download tijdens je vakantie de speciale Dolomiti Superski-app, die houd het allemaal voor je bij.
  • Een van de bekendste skiroutes is de Sella Ronda. Misschien weleens van gehoord? Dit is een 40 kilometer lange tocht die je zowel met de klok mee als tegen de klok in kan skiën. Op iedere piste heb je werkelijk waar een fantastisch uitzicht, en als foodlover moet je beslist even stoppen bij één (of twee, of drie…) van de vele berghutten die op de route liggen. Good to know: alle skipistes zijn goed te doen voor de gemiddelde skiër.

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gouden kookboek