Eat like a local: New York City

25 april

New York City heeft vijf stadsdelen, ofwel boroughs, namelijk Manhattan, Brooklyn, Queens, the Bronx en Staten Island. De meeste toeristen zullen – net als de meeste New Yorkers trouwens – vooral de eerste drie leren kennen, of zelfs alleen de eerste. Maar alle vijf stadsdelen zijn gevormd door de immigranten die door de eeuwen, decennia en laatste jaren heen er hun thuis van hebben gemaakt. New York is een blije smeltkroes van culturen, creativiteit en diversiteit – en dat is een uitstekende basis voor fantastisch eten. Wij delen hier de beste tips van de locals.
 
Brunch:
Stel dat je laat wakker wordt en trek hebt in iets hartigs – worstjes en eieren misschien, of een koteletje en wafels. Maar je reisgenoot heeft juist zin in ontbijt – iets met veel ahornsiroop en misschien een huisgemaakte granola met yoghurt en fruit. Dan is een brunch precies wat je nodig hebt! Dit is een samentrekking van breakfast en lunch – een gigantische maaltijd! – maar komt vaak neer op een verzameling van hartige en zoete gerechten. En het goede nieuws is dat brunchen behalve in het weekend, ook prima doordeweeks kan.
 
De beste pannenkoeken van NYC bij Clinton St. Baking Company
Het echtpaar achter de Clinton St. Baking Company opende het restaurant in 2001 met maar één doel: de beste baksels van de stad maken. De stad is geobsedeerd door de pannenkoeken van Clinton St. En dat is terug te zien in een enorm lange rij voor de deur. But it’s worth the wait!
 
4 Clinton Street, East Village 
 
Cocktails:
Cocktails werden vroeger als iets vrouwelijks gezien. Het idee was dat echte drinkers ‘echte drankjes’ dronken (whisky!) en dat cocktails voor mensen waren die iets zoets nodig hadden, met een parapluutje erin voor extra feestgevoel. Tegenwoordig doen cocktails niet meer onder aan die zogenaamd ‘echte drankjes’. Ze zijn getransformeerd tot ware culinaire ervaring. En waar moet je dan zijn? Negeer plekken die zichzelf heel belangrijk vinden met rode kabels buiten, waar het te donker is, waar de muziek zo hard staat dat de bartender je bestelling niet kan horen en waar drankjes worden opgediend in vreemde glazen, zoals vissenkommen. Cocktails zijn beschaafd, lekker en vooral leuk! En datzelfde geldt voor de beste plekken waar ze opgediend worden.
 
Zorgvuldig samengestelde cocktails bij Irvington
Irvington is een bar-restaurant dat is gelegen op de begane grond van het W Hotel in Union Square. De ruimte is mooi ontworpen, het menu is seizoensgebonden met lokale ingrediënten en de bartenders zijn zeer ervaren. Hier kun je echte kwaliteit verwachten.
 
201 Park Avenue South, Gramercy 

 
Winkels:
New York kent een grote verscheidenheid aan winkels. Sommige hiervan zijn schattige winkeltjes met van alles en nog wat, terwijl anderen zo groot zijn dat je er bijna een dag voor kunt uittrekken. Wat ze allemaal gemeen hebben is een goede sfeer en een winkelervaring die verrast en verblijdt.
 
De lekkerste chocola bij Roni-Sue’s Chocolates
Bij  Roni-Sue’s Chocolates ben je aan het juiste adres voor heerlijke chocolade. In deze winkel verkopen ze de meest prachtige bonbons. Je kijkt er je ogen uit. ‘De bacon met een chocoladelaagje (oftewel pig candy) is een perfect cadeautje’ aldus local Alana Hoye Barnaba.
 
148 Forsyth Street, Lower East Side  
 
Italiaanse heerlijkheden bij Eataly
Eataly, bijna zo groot als een voetbalveld, is het culinaire equivalent van Willy Wonka’s fabriek. Overal waar je kijkt zie je iets anders: een kaaswinkel, een pizzatoonbank, een wijnbar en zelfs een ijskraam. Er zijn restaurants waar je kunt zitten en informele statafels waar de obers drankjes en hapjes serveren. Ook verkopen ze hier de allerbeste opties aan Italiaanse producten. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit.
 
200 5th Avenue, Flatiron (zie de website eataly.com voor andere locaties) 
 
Recepten:
Wil je alvast in de stemming komen? Hierbij twee recepten waarbij je je volledig in New York waant.
 
New York cheesecake (voor 10 personen)
De originele gebakken cheesecake die romig en vullend is. Dien zo op, of met een lepeltje bosvruchtencompote erbij.
 
Voor de bodem:

  • 75 g roomboter, gesmolten
  • 150 g digestive biscuits, in de keukenmachine verkruimeld

 Voor de vulling:

  • 900 g volvette roomkaas
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 200 ml zure room
  • 3 el tarwebloem
  • 3 grote eieren, plus 1 eidooier
  • 1 tl vanille-extract
  • Sap en geraspte schil van ½ citroen

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een springvorm van 23 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
 
2. Roer in een grote kom de gesmolten roomboter door de koekkruimels. Laat in de beklede springvorm glijden en druk aan tot je een egale bodem hebt. Bak 10 minuten in de oven en laat afkoelen terwijl je de vulling maakt.
 
3. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 °C.
 
4. Klop de roomkaas en de fijne kristalsuiker in een grote kom door elkaar. Klop er, als je een glad geheel hebt, de zure room en tarwebloem door voor je één voor één de eieren en de eierdooier toevoegt en erdoor roert. Roer het vanille-extract erdoor, samen met de geraspte citroenschil en het sap en roer het mengsel nog een keer door.
 
5. Schenk de vulling op de afgekoelde bodem en strijk de bovenkant glad. Bak 50 minuten tot de cheesecake is gestold maar nog wel wat drilt. Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de cheesecake helemaal afkoelen voor je hem uit de oven haalt (hierdoor scheurt hij niet).
 
Tuna melt
Kaas op geroosterd brood met een tonijnsalade erbij: makkelijk klaar te maken en perfect als je ’s avonds laat honger krijgt.
 
Voor 2:

  • 200 g tonijn uit blik, uitgelekt
  • Paar lente-uitjes, in dunne ringen
  • Sap van ½ citroen
  • 4 el mayonaise
  • 4 dikke boterhammen, rogge- of zuurdesembrood 50 g cheddar of Goudse kaas, geraspt
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Paar augurken, voor erbij

1. Verhit de grill voor op hoge stand.
 
2. Roer in een kom de tonijn, lente-ui, het citroensap en de mayonaise door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
 
3. Smeer het mengsel gelijkmatig uit over de vier boterhammen. Maak af met de geraspte kaas, leg op een bakplaat en gril tot de kaas is gesmolten en borrelt. Dien meteen op, met de augurkjes erbij.

 Wil jij nog meer tips van de Parijse locals? Dan kun je ‘Eat like a local: New York’ hier bestellen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gouden kookboek