Eat like a local: Londen

23 april

Elke week openen er nieuwe restaurants en bars in Londen. Er is dan ook voor iedereen wel wat te vinden. Laat jezelf verwennen met typisch Brits eten, maak kennis met de locals op foodmarkten of ga voor luxe in restaurants met Michelinsterren. En dat is nog niet alles. Er zijn een hoop delicatessenzaken die traditionele en lokale producten verkopen. Van geurige zuurdesembakkerijen en koffiebranders tot ambachtelijke brouwers en worstmakers. Londen heeft het allemaal. De beste restaurants van de stad zijn niet geheim of verstopt, maar je moet ze wel weten te vinden. Daarom delen wij een aantal tips van de locals.
 
Ontbijt
Het ontbijt en de brunch zijn de ideale gelegenheid om heerlijk ontspannen en betaalbaar buiten de deur te eten. Als je de kans krijgt moet je sowieso een full English bestellen: een bord met dikke plakken bacon, worstjes, black pudding, gebakken champignons, baked beans en eieren. Is dit je iets te heftig zo ’s ochtends vroeg? Geen probleem. Echte Londenaren eten namelijk vaak snel een geroosterde boterham, een ham-kaascroissant met koffie of een yoghurtpotje met granola to go.
 
St John Bread and Wine
Voor een traditioneel ontbijt ben je bij St John Bread and Wine aan het juiste adres. Je kunt hier terecht voor de ultieme baconsandwich, gerookte haring en devilled niertjes op toast.
 
94–96 Commercial Street, Spitalfields
 
Full English bij Hawksmoor
Hawksmoor is dé plek voor een full English. Je krijgt een gietijzeren schaaltje dat tot de rand toe gevuld is met worstjes, bacon, bloedworst en eieren. En alsof dat nog niet genoeg is mag je daarbij onbeperkt toast eten.
 
11 Langley Street, Covent Garden
Kijk voor andere locaties op https://thehawksmoor.com

 
Cocktails
In Londen vind je verschillende soorten bars met allemaal een andere sfeer. Houd je van luxe? Bezoek dan een hotelbar met marmeren bars, zilveren cocktailshakers, onberispelijk geklede bartenders en met een beetje geluk live pianomuziek. Een totaal ander soort bar is de innovatieve, hipster cocktailbar. Hier gebruiken gewaardeerde smaakmakers hun expertise om de meest verfijnde cocktails te maken. Deze bars zitten vaak op bijna ‘geheime’ plekken en zijn dan ook vooral voor de mensen die weten waar ze moeten zijn. Klinkt dit allemaal iets te exotisch? Geen paniek. Er zijn genoeg hippe restaurants waar het cocktailmenu zeker niet onder doet voor het gewone menu.
 
Cocktailhotspot Sager + Wilde
Voor een lekkere borrel moet je bij Sager + Wilde zijn. Local Chloë Sachdev tipt de ‘olive oil old fashioned’. Maar ook voor wijn met toastjes zit je hier helemaal goed.
 
Arch 250 Paradise Row, Bethnal Green
 
Markten
Veel Londenaren bezoeken in het weekend boerenmarkten in de buurt, waar ambachtelijke vaklui hun waar verkopen. Hier scoor je verwennerijen van topkwaliteit zoals kaas, worst en jam. Een strikte regel voor handelaren op deze markten is dat ze zelf hun producten moeten verbouwen of maken. Daarnaast is het belangrijk dat producten seizoensgebonden en lokaal zijn. Ga er dus lekker op uit en vindt de beste producten op een van Londens boerenmarkten. Let op dat de meeste markten alleen op zaterdag of zondag plaatsvinden tussen ongeveer 10 en 14 uur. Een gouden tip: vroege vogels hebben de beste keus.
 
Traditioneel slenteren over Broadway Market
Broadway Market is een van de beste traditionele straatmarkten in Londen. De markt is nog niet ontdekt door grote hordes toeristen, waardoor je ongestoord langs de stalletjes kan slenteren. Begin met koffie van Climpson and Sons  en ga verder bij de kaas- en groenteboer, de handwerkers en de ham-makers. Of koop wat heerlijk streetfood, zoals een kaas-haggis tosti van Deeney’s, en heerlijke kipsandwiches bij Butchies.
 
Broadway Market, Hackney 
 
Doordeweeks naar Borough Market
Als je doordeweeks tijd hebt om naar een markt te gaan, is Borough Market een goede keus. Hier vind je de beste verse ingrediënten en ambachtelijke producten uit het land en de rest van de wereld.
 
8 Southwark St, London 
 
Recepten
Wil je alvast in de stemming komen? Hierbij twee traditioneel Engelse recepten om zelf te maken:
 
Zelfgemaakte witte bonen op toast
Witte bonen in tomatensaus (baked beans) zijn een Engelse klassieker: ze worden op geroosterd brood gegeten, bij een gepofte aardappel of maken deel uit van het Engelse ontbijt. De zelfgemaakte versie is net zo troostrijk en veel lekkerder.
 
Voor 2 personen:

  • Klein klontje boter, plus extra voor op brood 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 el tomatenpuree
  • Blikje van 400 g cannellinibonen
  • Flinke scheut worcestersaus
  • Snufje suiker
  • 4 dikke sneden volkorenbrood
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

 1. Laat de boter smelten in een pannetje op middellaag vuur. Voeg de ui en wat zout toe en fruit 5 tot 10 minuten tot de ui zacht en glazig is.
 
2. Roer de tomatenpuree erdoor, voeg de cannellinibonen toe, inclusief het vocht uit het blikje, en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken en voeg de worcestersaus en suiker toe. Breng op smaak met zout en peper.
 
3. Rooster het volkorenbrood en besmeer met wat boter. Schep de bonen en saus erop. Maal nog wat extra zwarte peper erover en dien meteen op.
 
Victoria sponge
De ultieme Britse taart, zo lekker dat ze naar een koningin is vernoemd. Licht, luchtig en perfect met een kopje Engelse ontbijtthee met een scheutje melk.
 
Voor de taart:

  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur 200 g fijne suiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1-2 el melk (eventueel)

Voor de vulling:

  • 140 g poedersuiker
  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 g aardbeienjam

1. Vet twee ondiepe taartvormen van 20 cm in en bekleedt ze met bakpapier. Verhit de oven tot 180°C.
 
2. Maak de taart: klop de roomboter en fijne suiker met een houten lepel door elkaar. Roer een voor een de eieren erdoor en voeg het vanille-extract toe. Zeef de tarwebloem en het bakpoeder erboven en roer erdoor; voeg wat melk toe als het beslag te dik is om te roeren.
 
3. Verdeel het beslag over de ingevette taartvormen. Bak ongeveer 20 minuten in de oven; prik erin met een mes of spiesje en als deze er schoon uitkomt, is de taart gaar.
 
4. Maak de vulling: zeef de poedersuiker in een grote schaal en klop de roomboter erdoor tot je een glad mengsel hebt. Als de taarten zijn afgekoeld, haal je ze uit de bakvormen en besmeer je er een met de vulling. Verdeel de jam erover. Leg de andere taart erop en dien op.


Wil jij nog meer tips van de Londense locals? Dan kun je ‘Eat like a local: Londen’ hier bestellen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gouden kookboek