Als je alle ingrediënten klaar hebt staan, is deze knapperige granola binnen 25 minuten klaar. Echt! Maak in het weekend een grote pot en je hebt er de hele week plezier van. Met hangop erbij heb je een regelrecht verwenontbijt, maar gewone yoghurt kan ook heel goed.
1. Verwarm de oven tot 175 °C. Meng in een kom de havervlokken met de noten, zaden, kokos, specerijen en als je wilt de sinaasappelrasp. Voeg de ahornsiroop en olie toe en meng goed; let erop dat alles goed is bedekt.
2. Voeg ook een snufje zout toe.
3. Spreid het mengsel uit over de bakplaat en schuif het in de oven. Bak het in 16 tot 18 minuten mooi goudbruin. Schep de granola halverwege een keertje om en let erop dat hij aan de randen niet te donker wordt. Schep zo nodig nog een extra keer om.
4. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Eenmaal afgekoeld is de granola pas knapperig. Meng er dan de cranberry’s of rozijnen door en schep in een grote pot.
5. Maak in glaasjes laagjes met de granola, granaatappelpitten en hangop of yoghurt. Schenk er nog wat
ahornsiroop over.
Tips
* Schep de granola op een grote bakplaat, zodat je het mengsel goed kunt uitspreiden en alles mooi en gelijkmatig geroosterd uit de oven komt.
* Je kunt naar hartenlust variëren op de granola. Neem walnoten, amandelen, pecannoten, blanke hazelnoten of
een mengsel hiervan. Maak de granola met kaneel, koekkruiden of een mengsel van bijvoorbeeld 2 theelepel kaneel, 1 theelepel kardemon en 1 theelepel gemalen gember. Ook is het lekker om de ahornsiroop te vervangen door honing en de olijfolie door 100 gram gesmolten kokosolie. * Hangop is lekker romig en maak je makkelijk zelf. Maak een kaasdoek of niet te dikke theedoek vochtig. Leg de doek in een zeef die je boven een kom hangt. Schenk voor 4 personen 1 liter yoghurt in de doek en zet een nacht afgedekt in de koelkast zodat het vocht uit de yoghurt kan lopen en je een dikke hangop overhoudt.
Dit recept komt uit het boek ‘Elle’s Hitparade’ van Tal Maes (€19,99, Carrera).