Chinese gebakken quinoa

Chinese gebakken quinoa

Dit is een zwaar met groente gevulde huiselijke versie van een Chinees afhaalgerecht dat in 15 minuten klaar is. Ik moet het echt met eetstokjes eten om het langzaam te eten – het is zo verschrikkelijk lekker! Het is een handige manier om een restant quinoa op te maken en je hebt 10 minuten nodig om alles fijn te hakken voordat je aan de slag kunt, daarna bak je alles tegelijk. Brengt het op smaak en maak een supersnelle pittige knoflooksesamolie om erover te scheppen. Leg er een gebakken ei op of roer een paar eieren in de groenten tot roerei en dien het gerecht op met wat kimchi erbij.

Bereiding

1. Begin met de quinoa. Giet het water of de bouillon in een grote, brede pan, zet het deksel erop en breng het water aan de kook. Voeg de quinoa toe, breng weer aan de kook, draai het vuur halfhoog en laat de quinoa in de gesloten pan circa 17 minuten koken tot alle vloeistof is opgenomen en de quinoa gaar is. (Als je de quinoa eerst hebt laten weken, is hij in 15 minuten gaar.) Haal het deksel van de pan, haal een vork door de quinoa om de korrels los te halen en laat hem afkoelen.

2. Laat de kokosolie in een grote, brede koekenpan op halfhoog vuur smelten en laat de witte bosuiringen met de chilivlokken en knoflook 1 minuut zachtjes smoren; roer af en toe zodat ze gaar maar niet bruin worden.

3. Voeg de wortel en sperziebonen toe en bak ze 1 minuut. Bak dan de courgette en rode paprika nog 1 minuut mee.

4. Roer de quinoa en tamari door de groenten, draai het vuur hoog en bak alles 2 minuten tot de quinoa heet is en op de bodem van de pan wat knapperig is.

5. Verdeel het gerecht over de kommen en strooi het groen van de bosui erop.

6. Zet de pan meteen weer op laag vuur, voeg de kokosolie toe en roerbak als die gesmolten is de knoflook in 30 seconden gaar maar niet bruin. Neem de pan van het vuur, voeg de chilivlokken, tamari, geroosterde-sesamolie en het vijfkruidenpoeder toe, schud dit mengsel in een kleine kom en laat iedereen zichzelf hiervan bedienen. Je komt een heel eind met een klein beetje olie!

Maak alles op

Je kunt echt van alles uit de koelkast en vriezer verzamelen om alle groenten te gebruiken die opgemaakt moeten worden.

Tip

Maak je niet te druk over perfecte blokjes. De groenten moeten grofweg tot hetzelfde formaat gehakt worden zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Voor 4 personen

  • 1 eetl. kokosolie
  • 6 bosuien, in ringen (bewaar het groen voor de garnering)
  • 1 theel. chilivlokken (of naar smaak)
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote wortel, fijngehakt
  • 200 g sperziebonen, afgehaald, in dunne plakjes
  • 2 grote courgettes, fijngehakt
  • 1 grote rode paprika, in blokjes
  • 500 ml water of bouilon
  • 200 g quinoa
  • 2 eetl. tamari
  • zeezout en zwarte peper

KNOFLOOK-SESAMOLIE

  • 1 eetl. kokosolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theel. chilivlokken (of naar smaak)
  • 1 eetl. tamari
  • 1 eetl. geroosterde-sesamolie
  • ½ theel. Chinees vijfkruidenpoeder

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek