Aardbeien en tiramisu; een match made in heaven! Dit heerlijke dessert is een fantastische showstopper op ieder feestje, dat je bovendien heel gemakkelijk in grote hoeveelheden maakt. En heb je nog een stukje over? Geniet van een puntje bij het ontbijt – wij zullen het tegen niemand zeggen!
1. Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Maak de franse meringue: zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue. Vorm met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimpjes afkoelen in de oven.
3. Klop de slagroom op tot zachte pieken.
4. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en meng daar de aardbeienjam doorheen. Spatel de slagroom door het mascarponemengsel.
5. Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in het sinaasappelsap en beleg hiermee de bodem van een (oven)schaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en maak deze lagen nogmaals. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast.
6. Meng de aardbeien met de suiker, het vanille-extract en de balsamicoazijn en laat dit op kamertemperatuur minimaal 1 uur marineren.
7. Schep de aardbeien op de tiramisu en verkruimel daar op het laatste moment de stukjes meringue over.
Vervang een gedeelte van het sinaasappelsap door limoncello, dat geeft de tiramisu een extra lekkere Italiaanse smaak.
Gebruik voor de gemarineerde aardbeien een goede stroperige balsamicoazijn, dat haalt de aardbeiensmaak extra naar boven.
Dit recept komt uit het boek ‘Bakbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, Carrera Culinair).
[Credits: fotografie Harold Pereira].