Rabarber is een groente, maar wordt vaak als dessertgroente beschouwd. Het komt oorspronkelijk uit Azië – in China aten ze het al in 2000 v C – en er wordt wel beweerd dat de stelen voor het eerst in Groot-Brittannië werden gegeten. In de omgeving van Yorkshire wordt rabarber ‘geforceerd’; hij groeit binnen in het donker en de roze stelen worden bij kaarslicht geoogst.
De mooie roze stelen van deze geforceerde rabarber, die van januari tot maart wordt geoogst, zijn zoeter en zachter dan die van hun tegenhanger die buiten groeit en pas in april opkomt. Hoewel rabarber uit de natuur ook zijn voordelen heeft, is-ie wel iets harder en wranger van smaak. De natuurlijke zuurheid van rabarber moet worden verzacht door wat suiker of vruchtensap toe te voegen.
Laat de bladeren voor wat ze zijn, want die zijn giftig. Er zijn ontelbaar veel soorten rabarber verkrijgbaar, denk aan meer dan 150! Vergelijkbaar met appels hebben ze allen een andere textuur, smaak en kleur en de manier van groeien verschilt ook.
Zelf kun je ook rabarber telen. Je hebt een gezonde volwassen plant nodig om te forceren. Tegen december zal de plant zijn afgestorven tot een kale krans van vlezige wortels met knoppen in rust. Om te forceren leg je er in januari of februari een dikke, isolerende laag stro of droge bladeren op en zet je er een grote emmer overheen. De stengels zijn na vijf weken klaar, maar let erop dat je de eerste 1 à 2 jaar niets plukt. Een jaar later kun je in het voorjaar een paar stengels afbreken. Niet teveel, want in april/mei groeien ze pas echt uit. Tot eind juni kun je plukken en daarna moet je de plant weer laten bijkomen. Rabarber groeit jaren door zonder dat je er enige aandacht aan besteedt, maar de plant stelt een dikke laag mest aan het eind van de winter zeer op prijs, of je hem nu forceert of niet.
Let op dat je de stelen niet afsnijd, want dan beschadigt de plant. Trek de stengels met een draaiende beweging voorzichtig los en breek het blad af. Bewaar de stelen in een plastic tas en je rabarber blijft zeker een week goed.
Het koken van rabarber kost je maar 5 minuten, dus het is uitermate geschikt om bij je ontbijt te eten. Serveer het met Griekse yoghurt, havervlokken en gemengde noten en zaden. Rabarber is heel lekker bij zoete gerechten zoals een romige panna cotta, bij vanille-ijs, of een luchtige pavlova, maar ook in taarten en bij cake. De frisse smaak is bovendien een prima tegenhanger voor rijke gerechten met bijvoorbeeld varkensvlees, vis of eend.
Het rabarberseizoen loopt van van januari tot en met juni, afhankelijk van de teelwijze.