Bloemkool. Ook het witte zusje van de broccoli is onderdeel van de plantenfamilie brassica. Je zult bij beiden soorten niet meteen aan bloemen denken, maar dat zijn ze wel! Bloemkool is naast de traditionele witte variant, ook verkrijgbaar in andere soorten en maten zoals de puntige romenesco, paarse bloemkool of torentjesbloemkool.
De Oude Grieken aten de kool graag, net als de Romeinen. Vanaf 1500 verscheen het in Nederland en Belgie op het menu. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit onze keuken.
Ondanks dat er vele manieren zijn om het klaar te maken, blijven we vaak hangen in de traditionele wijze, namelijk koken en serveren met een kaassaus. Maar
met bloemkool kun je zo veel meer doen dan je denkt.
Ooit gedacht aan broccolipopcorn? Of maak er eens tempura van! In Japan zijn ze er dol op en het is beslist niet moeilijk om de bloemkoolroosjes te frituren. Daarnaast is hij ook geschikt om te stomen, roerbakken, koken, pureren, smoren, marineren en rauw te gebruiken.
Bloemkool combineert goed met onverwachte smaken zoals olijf, tomaat en knoflook. Of met Spaanse peper en specerijen.
Recepten met bloemkool:
– Gebakken bloemkool met kikkererwten
– Koekjes van quinoa & bloemkool
Het broccoliseizoen loopt het hele jaar door.