Zoetzure kip

Zoetzure kip

‘Dit is een fantastisch kipgerecht, al klinkt het ietwat gewoontjes. Ik moet steeds nieuwe kipgerechten blijven bedenken omdat mijn vrouw Jools elke zondag kip wil eten. Ik begin er een beetje hoofdpijn van te krijgen, maar dit is een van mijn meest recente kunstwerkjes waarmee ik altijd een lach op haar schattige snuitje weet te toveren.’ – Jamie Oliver.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 190 °C.

2. Bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met zout en peper en prop hem vol met een mengsel van peterselie en gember.

3. Snijd de paprika’s en rode uien in vieren en leg ze in een koude braadpan. Doe er de pepertjes, ananas en het gestampte venkelzaad bij. Sprenkel er 3 flinke scheuten olijfolie over, strooi er peper en zout op en schud door elkaar tot alles gelijkmatig verdeeld is. Leg de kip er bovenop, sprenkel er een beetje olie over en zet hem 90 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De kip is klaar als je de botjes makkelijk uit de poten kunt trekken.

4. Schep als de kip klaar is de braadsappen over de kip. Haal de kip met de helft van de groenten en ananas uit de pan, leg ze op een bord en laat ze 5 minuten afkoelen terwijl je de saus maakt.

5. Doe de rest van de groenten en de ananas met de suiker en balsamicoazijn in een keukenmachine en breng het mengsel op smaak met zout. Pureer dit alles tot een heerlijke saus – voeg als dat nodig is wat kokend water toe om de saus smeuïger en dunner te maken. Om hem nog gladder te maken kun je de saus zelfs door een grove zeef wrijven, maar ik doe dat niet.

6. Breng hem op smaak met peper en zout.

Eerlijk gezegd kan ik niets lekkerders verzinnen om bij deze kip te serveren dan wat eenvoudige, roergebakken noedels, of wat gestoomde of gekookte rijst. Zet de kip en de groenten gewoon midden op tafel en val aan.

Dit recept komt uit het boek ‘Happy days met the naked chef’ van Jamie Oliver (€20,- Kosmos uitgevers). 

 

Voor 4 personen, 105 minuten:

  • 1 kip van 2 kg, liefst biologisch
  • 1 handvol verse peterselie, grof gehakt
  • 4 stukken gember ter grootte van een duim, ongeschild geraspt
  • 2 rode paprika’s, gehalveerd
  • 2 gele paprika’s, gehalveerd
  • 4 rode uien, gepeld
  • 2 verse Spaanse peper, doormidden gebroken
  • 1 rijpe ananas, geschild, in vieren gesneden en gehakt
  • 1 theelepel venkelzaad, gestampt
  • olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 6 eetlepels balsamicoazijn


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine