Traditionele boterkoek

Traditionele boterkoek

Deze boterkoek is ontzettend snel te maken. Je hebt er maar een paar eenvoudige ingrediënten voor nodig. Een ideaal recept om even snel te maken als je bezoek krijgt en je niets in huis hebt voor bij de ko­ffie.

Bereiding


 
1. Ingredienten menigen:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het vanillestokje doormidden, schraap het merg er uit en doe dit met de bloem, de suiker en het zout in een grote kom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg die toe aan de droge ingrediënten. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg.
 
2. Vorm vullen:
Vet het bakblik in en druk het deeg hierin uit. Voor een mooi strak resultaat rol je de bovenkant glad met een klein rolstokje of strijk je hem glad met de bolle kant van een lepel. Klop de eidooier los met een snufje zout en bestrijk de boterkoek hiermee.
 
3. Bakken:
Trek met een vork een raster in het deeg en bak de boterkoek gaar in ongeveer 30 minuten. De bovenkant moet mooi goudbruin van kleur zijn. Laat de boterkoek helemaal afkoelen in de vorm. Stort de koek dan uit het bakblik en snijd de koek in kleine vierkantjes.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Annemarie’ van Annemarie Pronk (€24,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 49 kleine blokjes:

Deeg:

  • ½ vanillestokje
  • 250 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 225 g koude roomboter

Afwerking:

  • 1 eidooier

Benodigheden: vierkant bakblik van 20‑×‑20 cm


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine