Leg jij ook elke week, bijna automatisch een courgette in je winkelwagen? Sta je daarna in de keuken te peinzen wat je met deze groente moet. Wat eten we vandaag is niet voor niets één van de meest gestelde vragen. Vind je het tijd worden voor meer variatie in je maaltijden met courgette? In dit blog geven we drie gezonde en toch smakelijke recepten met de courgette in een bescheiden, maar toch glanzende hoofdrol.
Courgettesoep, lekker simpel te bereiden
Courgette wordt vaak gegrild, vermoedelijk door gebrek aan inspiratie. Courgette lijkt lastig om te verwerken in een gerecht, maar dan ken je de courgettesoep met munt vast nog niet. Het voordeel van deze soep is de korte kooktijd en vooral de simpelheid van de bereiding.
Bak de uitjes glazig in een soeppan en roer de stukjes knoflook daar doorheen. Dit is het lekkerst als je olijfolie gebruikt. Het fruiten van de uitjes en knoflook kost je niet langer dan twee minuten. Voeg de gesneden courgette toe en bak die zo’n vijf minuten mee. Hierna kan je het water en de bouillonblokjes erbij doen. Breng dit aan de kook. Nu is de munt aan de beurt. Schuur deze en gooi ook in de pan.
Het vuur mag uit en met een staafmixer kan alles nu gepureerd worden. Door hier slagroom aan toe te voegen, geef je de soep een extra stevige smaak. Als je wilt, is dit het moment om naar smaak peper, zout en andere specerijen te gebruiken. Zet de pan weer op het vuur en laat het nog even koken, zodat je een goed warm soepje krijgt. Om de soep mooi af te maken kan je een takje munt of kleine blokjes courgette erbij serveren. Het fijne is dat je deze soep met een deksel erop, nog drie dagen kan bewaren. Mocht je over houden, dan kan je er de volgende dag dus nog van eten.
Lasagne met courgette (koolhydraatarm)
Heb je zin in lasagne? Ook dan kan je de courgette tevoorschijn halen. Hier komt recept nummer twee. Eerst de oven voorverwarmen op 180 graden. Snijd bijna alle groenten die je erdoor wilt doen in stukjes. De courgette niet! Deze snijd je in (eventueel lange) plakken en die plakken bestrooi je met zout. Dit worden je lasagnevellen. De plakken mogen nu 15 à 20 minuten in de oven.
Intussen kan de saus gemaakt worden. Verhit olijfolie en bak daarin eerst de stukjes ui (glazig) en de stukjes knoflook. De gesneden groente (behalve dus de courgette) mag nu bij het mengsel van ui en knoflook in de pan. Het is handig als je het gehakt in een andere pan rul bakt. Daarna kan het gehakt in de pan met de groenten. Laat alles bij elkaar lekker warm worden.
Als dat is gelukt, kunnen de tomatenblokjes erbij. Samen mag dit 15 à 20 minuten koken. Zonder deksel! De kaassaus kan in de tussentijd bereid worden. Dit mag met kaas en ricotta, maar een andere basis kan natuurlijk ook. Door nog wat kaas en eiwit aan het mengsel toe te voegen, maak je de saus af. Heb je verse tijm, peterselie of basilicum in huis? Je mag het er allemaal naar eigen smaak bij doen.
Nu is alles klaar om per laagje te verdelen in de ovenschaal. Nee, je bent niet de vellen van de lasagne vergeten. De vellen worden gevormd door de plakken courgette die in je oven liggen. Wissel laagje voor laagje af tot de pan leeg is en zet de schaal nog zo’n 30 of 40 minuten in de oven (180 graden). Wanneer de lasagne gereed is, kan je de schaal afdekken met folie. En klaar is je gezonde en koolhydraatarme lasagne met courgette.
Courgette met kip, pesto en pasta
Kook de pasta en snijd de courgette, paprika en ui in stukjes. Bak de schnitzels en snij deze in reepjes. De reepjes voeg je toe aan de ui, paprika en courgette. Is de pasta inmiddels gekookt? Dan is het tijd voor de pesto en de kookroom. Mix dit door de pasta en roer de stukjes courgette, ui, paprika en kipschnitzel daar ook doorheen. Je maaltijd is gereed!