Jo Pratt: ‘Dit mooie gerecht met een scherpe salade past perfect bij de vette vis en de zachte, romige crème fraîche. Hiermee zou iedereen al tevreden zijn, maar met de knapperige en hartige granola overstijgt het alle verwachtingen. De granola is in een afgesloten pot of bak een paar weken houdbaar.’
1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
2. Meng alle droge ingrediënten voor de granola. Doe olijfolie, sojasaus, honing en eiwit in een aparte kom. Giet het over de droge ingrediënten en meng goed door elkaar. Schep op een bakplaat en bak 20-25 in de voorverwarmde oven tot goudbruin. Schep de granola halverwege de baktijd even om. Laat afkoelen.
3. Doe de ui, venkel, basterdsuiker en azijn in een kom en laat dit marineren terwijl je de rest van het gerecht af maakt.
4. Meng de citroenrasp door de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
5. Snijd de bietjes in kleine partjes of stukjes. Meng dit met de ui en venkel. Breng op smaak met zout en peper.
6. Verhit de grill van de oven. Strooi zout en peper over beide zijdes van de makreel en besprenkel met wat olijfolie. Leg ze op een bakplaat met het vel naar boven. Schuif het onder de grill en bak 3-4 minuten tot het vel goudbruin is en de vis gaar.
7. Schep wat van de crème fraîche op de borden. Schep hier de bietensalade op en leg de makreel erop. Strooi de granola en de verse kruiden eroverheen.
Tip De granola die nog over is, is heerlijk als snack of als knapperige toevoeging aan een salade, pasta, soep of risotto. Of eet het als gezond ontbijt met fruit, yoghurt en wat honing.