Dan Toombs: ‘Artisjokken zijn heerlijk! Helaas zijn ze in Groot-Brittannië lastig te krijgen, dus daar gebruik ik ze alleen bij speciale gelegenheden. In de rest van Europa liggen artisjokken gewoon in de winkels. Profiteer ervan en maak dit verrukkelijke gerecht op de barbecue.’
1. Verwijder de dikke buitenste blaadjes van de artisjokken en snijd een groot deel van de stelen af als de stelen lang zijn, zoals te zien is op de foto. Het deel van de steel dat eraan blijft zitten is een uitloper van het heerlijke hart. Als de schil van de steel er taai uitziet, kun je de stelen schillen. Breng een grote pan water aan de kook, voeg de artisjokken toe en laat ze 20 minuten garen, tot je de buitenste blaadjes er makkelijk af kunt halen. Laat iets afkoelen zodat je de artisjokken kunt vastpakken en snijd dan doormidden. Verwijder het harige gedeelte (het ‘hooi’) uit het midden.
2. Klop alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en wrijf de gehalveerde artisjokken hiermee in. Laat ongeveer 30 minuten marineren.
3. Meng intussen alle ingrediënten voor de kerriemayonaise door elkaar en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
4. Vul de barbecue met houtskool, steek aan en wacht tot de kolen witheet zijn. Leg de artisjokken met de snijkant naar beneden op het rooster. Houd wat van de marinade apart. Gril ze ongeveer 15 minuten en keer regelmatig, tot ze mooi gegrild zijn. Artisjokken zijn klaar als ze klaar zijn, dus gril tot de bodem (het hart) gaar is.
5. Schep wat van de overgebleven marinade over de artisjokken en serveer met de kerriemayonaise. Garneer met de gehakte koriander.
6. Mocht je nog nooit een hele artisjok hebben gegeten: pluk een blaadje van de gegrilde artisjok, doop in de kerriemayonaise en schraap het vruchtvlees er met je tanden af. Je kunt de rest van het blaadje weggooien. Als alle blaadjes zijn verorberd, snijd dan het artisjokhart in stukjes en geniet ervan met nog meer kerriemayonaise.