Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

Wat hoort er nu nog meer bij Sinterklaas dan dit recept? En je maakt het zo.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180˚C. Meng voor de speculaas alle ingrediënten tot een kruimelig deeg. Voeg steeds een beetje melk toe totdat je een samenhangende deegbal hebt. Leg het deeg weg tot gebruik.

2. Maak de vulling door het amandelmeel te mengen met de suiker, het ei en de sap en rasp van de citroen.

3. Rol nu je speculaasdeeg uit op een bebloemd werkblad tot een rechthoek met een dikte van 5 mm.

4. Snijd het deeg in twee gelijke stukken. Leg een van de twee deegplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer met de amandelvulling. Dit mag een redelijk dikke laag zijn van ongeveer een centimeter dik. Leg de andere deegplak erbovenop en bestrijk met wat geklutst ei. Druk dan de amandelen erin en bak de gevulde speculaas in 20 tot 25 minuten gaar.

5. Laat helemaal afkoelen voordat je het in stukken snijdt.

Credits foto: Milou van der Will.

Voor 6 tot 8 stukken, bereidingstijd: 30 minuten

Voor de speculaas:

  • 200 g bloem
  • 2 el bakpoeder
  • 50 g rietsuiker
  • 50 g bruine basterd­suiker
  • 100 g boter
  • 2 el speculaaskruiden*
  • snuf zout
  • 5 el melk

Voor de vulling:

  • 200 g amandelmeel**
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 ei + wat extra om te bestrijken
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • handjevol amandelen, ter garnering

* Maak zelf je speculaaskruiden

** Amandelmeel is een onmisbaar ingrediënt in het najaar. Je gebruikt het natuurlijk om amandelspijs van te maken, maar het is bovendien ook een glutenvrije vervanger voor bloem. Amandelmeel is in de grotere supermarkt verkrijgbaar, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken door blanke amandelen te vermalen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine