De schrijfster van het boek Zoete aardappel, Colette Dike: “Samen met mijn vriend heb ik twee jaar in Canada gewoond waar een van de nationale happen poutine is. Dit is friet overgoten met jus, gesmolten kaas, mayonaise en alle gekkigheid die je maar wilt. Het lijkt wel een klein beetje op een kapsalon. Om deze poutine compleet te maken moet je dus eigenlijk nog een flinke scheut jus toevoegen. Maar dit is de Fooddeco-variant.”
1. Spoel de frieten een paar minuten af, tot het water helder wordt ‒ in het begin is het water erg troebel (dit komt door het zetmeel), maar daarna zal het helder worden. Doe ze in een kom, vul met koud water en laat de frieten 1 uur weken.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een ovenschaal (of bakplaat) met bakpapier. Giet de frieten af en laat ze uitlekken op een schone theedoek.
3. Doe de zoete aardappel weer in een kom samen met de maizena en schep een paar keer goed om, zodat de maizena alle frieten met een dun laagje bedekt. Schenk de olie erbij en meng die erdoor.
4. Verdeel de friet in een enkele laag over de met bakpapier beklede ovenschaal (of bakplaat) en bak ze zo’n 60 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn ‒ hussel ze halverwege een keer.
5. Neem de zoete-aardappelfriet uit de oven, bestrooi met wat zout en het komijnzaad, en schep om. Verdeel ze over een grote schaal en strooi de kaas en koriander erover. Serveer en geef er een flinke lepel huisgemaakte aioli bij.
Tip: een aioli maken klinkt misschien tijdrovend, maar het tegendeel is waar. Bovendien is het veel lekkerder dan uit een kant-en-klaar potje! Kijk op foodandfriends.nl voor het recept.
Dit recept komt uit het boek ‘Zoete aardappel’ van Colette Dike (€10,99, Becht).