Iedere vette, zoete vis kan gebruikt worden voor deze simpele salade. De smaken zijn behoorlijk intens, dus serveer deze salade bij voorkeur als voorgerecht.
1. Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bestrooi de vis met zout en zwarte peper. Schenk wat olie in de pan en bak de vis 3 minuten op de huid. Keer om en bak de andere kant ook 3 minuten tot de vis goudbruin en gaar is – afhankelijk van het soort filet hebben ze misschien wat extra tijd nodig. Haal uit de pan en laat afkoelen.
2. Rasp de schil van een van de limoenen. Schil de vrucht met een scherp mes zodat ook het witte deel van de schil verwijderd wordt en gooi dit weg. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes en dan in kleine blokjes; verwijder hierbij het dikke witte membraan. Pers de andere limoen uit boven een grote schaal en roer de vissaus en de basterdsuiker erdoor; dit is de dressing.
3. Verdeel de vis boven de schaal in vlokken en laat ze in de dressing vallen. Verwijder tegelijkertijd de graten en huid. Voeg de chilipepers, limoenblokjes, gember, sjalotten en limoenrasp toe en schep alles voorzichtig door elkaar; probeer de stukken vis hierbij heel te laten. Proef en pas eventueel de smaakbalans aan – de salade moet pittig, zoet, zoutig en zuur zijn. Schep de gehakte pinda’s erdoor en verdeel het mengsel over knapperige slablaadjes. Dien op.
Dit recept komt uit het boek ‘Basisboek Thailand’ van Tom Kime (€29,99, Kosmos Uitgevers).