Pompoenen worden in de herfst geoogst, maar kun je in alle koude en gure maanden eten. Een rijpe versie herken je aan zijn holle binnenkant: tik erop, klinkt-ie hol en is-ie hard, dan is hij perfect! Nog een tip: heb je een grote knoeperd en maak je niet alles op in deze soep, dan kun je hem bewaren in de koelkast met een stuk vershoudfolie erover.
1. Verhit de oven op 200 °C / gasovenstand 6.
2. Snijd de pompoen (heel voorzichtig!) overlangs doormidden en schraap er de pitten uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2½ cm en leg die in de grootste braadslede die je in huis hebt.
3. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Doe de partjes appel samen met de ui bij de pompoen in de braadslede. Halveer de Spaanse pepers, schraap er de zaadjes uit en doe ze samen met de knoflook in de braadslede. Sprenkel er een flinke scheut olijfolie over en strooi er royaal peper en zout over – ik doe er op dit punt ook een mespuntje korianderzaad en een beetje fijngehakte rozemarijn bij, omdat de smaken dan optimaal tot hun recht komen. Hussel alles in de olie door elkaar, strooi er nog een snufje peper en zout over en zet de braadslede ca. 45 minuten in de hete oven, tot alles gaar en intens goudbruin is.
4. Hussel de pompoenpitten met peper en zout, olijfolie en een snufje cayennepeper door elkaar. Spreid ze uit op een bakplaat, rooster ze 10-15 minuten in de hete oven en zet ze even apart.
5. Doe een deel van de geroosterde groenten in een blender, maar knijp de teentjes knoflook wel eerst uit hun jasje. Doe er een scheutje bouillon bij, leg een theedoek over de deksel en pureer ze voorzichtig tot een glad mengsel. Giet de inhoud van de blender in een grote pan en hak de rest van de geroosterde groenten fijn. Giet er het grootste deel van de room bij en breng de soep op matig tot laag vuur aan de kook. Proef een hapje, breng de soep op smaak en doe er een scheutje bouillon bij of laat hem rustig pruttelen tot hij de gewenste dikte heeft.
6. Schep de soep in voorverwarmde soepkommen, schenk er een typisch jaren tachtig scheutje room bij en strooi er een paar geroosterde pompoenpitten op. Je kunt de kommen eventueel ook garneren met een paar eetbare bloempjes of takjes bloeiende kruiden. Serveer er warm knapperig brood bij.
Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).