3x frisse voorjaarssalades

3x frisse voorjaarssalades

Deze salades nodigen je uit om lekker buiten te eten. Serveer met platbrood, labneh en lamsgehaktballetjes en een glaasje wijn. Alle recepten zijn glutenvrij, vegan en voor 6 personen.

Bereiding

 

Doperwtensalade

1 Kook de doperwten en tuinbonen 2 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water en uitlekken in een vergiet.

2 Schep alle (sla)blaadjes en kruiden door elkaar in een kom, en verdeel de bonen, erwten, bloemen en pistachenoten erover.

3 Schud de ingrediënten voor de dressing vlak voor je gaat eten door elkaar in een potje en druppel die over de salade.

Tip Je kunt postelein of waterkers kopen bij de grotere supermarkten. Eetbare bloemen koop je online via bloombites.nl.

Geroosterde bloemkool

1 Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de bloemkoolroosjes met de aardappels en harissa, specerijen, olijfolie en kikkererwten. Doe in een braadslee en rooster 30 minuten.

2 Serveer het gerecht in een diepe schaal met de uienringen, het citroensap en -rasp, en de peterselie.

Wortelsalade

1 Week de zuurbessen 20 minuten in koud water.

2 Verhit ondertussen een kleine koekenpan en rooster het meel goudbruin en geurig. Laat afkoelen.

3 Schep alle ingrediënten voor de salade in een grote kom door elkaar.

4 Klop de ingrediënten voor de dressing met wat zout en peper, en schenk de dressing over de salade.

 

Doperwtensalade
• 200 g verse doperwten
• 200 g tuinbonen, grote exemplaren dubbelgedopt
• 100 g postelein- of waterkersblaadjes (zie tip)
• 100 g rucola
• 20 g dille takjes, gehakt
• 25 g eetbare bloemen
• 50 g pistachenoten, gehakt
Dressing
• rasp en sap van ½ citroen
• 4 el extra vergine olijfolie
• 1 el witte balsamicoazijn

Geroosterde bloemkool
• 1 grote bloemkool, in roosjes
• 450 g nieuwe aardappels, gehalveerd, voorgekookt
• 3 el harissa
• 1 tl komijn
• 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
• 1 el olijfolie
• 1 blik kikkererwten (à 400 g), uitgelekt
• 1 rode ui, in dunne ringen
• rasp en sap van 1 citroen
• 25 g peterselie, grof gehakt

Wortelsalade
• 50 g gedroogde zuurbessen (zie tip)
• 1 el kikkererwtenmeel
• 500 g wortels, geraspt
• 50 g pijnboompitten, geroosterd
• blaadjes van 1 bosje munt, gehakt
• blaadjes van 1 bosje koriander, gehakt
• 4 lente-uitjes, fijngesneden
Dressing
• rasp en sap van 1 citroen
• 2 el extra vergine olijfolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine