Maak je deze kerst een gevulde kalkoen? Dan mag een heerlijke vulling niet ontbreken. Door de subtiele smaak van citrus krijgt het een extra feestelijk tintje.
1 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Hak de uien in de keukenmachine en doe ze in de kom met varkensvlees. Mix het brood tot kruim, doe dit in een andere grote kom. Verkruimel de kastanjes erover. Doe het varkensvlees met ui, salie, bacon, een theelepel witte peper en een snuf zout in de keukenmachine. Rasp er ¼ muskaatnoot boven en voeg de geraspte schil van een halve citroen en een beetje sinaasappelrasp toe. Laat de machine draaien tot je een grof mengsel hebt. Doe dat over in de kom met kruim en kastanjes. Voeg zout en witte peper toe en meng alles met schone handen goed door elkaar.
2 Gebruik de helft van de vulling om je kalkoen mee te vullen, doe de rest in een ovenschaal. Druk het aan met je handen. Bak 50–60 minuten in de oven, of tot het bubbelt. Je kunt dit tegelijk doen met het braden van de kalkoen, maar ook als de kalkoen rust. Giet overtollig vet eventueel af voor het serveren.
Per portie 300 kcal, 34,2 g eiwit, 12,3 g vet (4,4 g verzadigd), 12,6 g koolhydraten, 3,4 g suikers
10–14 personen
• 2 grote uien, in vieren gesneden
• 1 kg kwaliteitsvarkensvlees van de schouder, in blokjes
• 1 homp oud brood, in stukjes
• 200 g vacuümverpakte kastanjes
• blaadjes van 1 bosje salie
• 3 plakken bacon, in reepjes
• witte peper
• 1 hele muskaatnoot
• 1 citroen
• 1 sinaasappel of mandarijn
Meer kerstrecepten?
Ga naar recept Jamie’s klassieke kerstkalkoen
Ga naar recept klassieke kalkoenvulling
Ga naar recept lekkere jus
Ga naar recept kerstboter voor in de kalkoen