Linzen kun je eigenlijk altijd volop krijgen! Werden ze vroeger enkel door de armsten gegeten, zien we ze nu terug in de duurste restaurants. Begeleid met kreeft, dry-aged rund of in een ‘sjieke soep’. Bovendien zitten ze vol eiwitten, ijzer en vitamine B. Je portie dagelijkse vlees kun je dus rustig een keer laten staan!
Kijken we naar de linzenfamilie dan zien we twee hoofdsoorten: de Europese en de Egyptische. De eerste kent meer kleuren zoals donkergroen met een blauwe gloed, roodachtig-bruin of lichtbruin (blond). Ze zijn vaak een mooi bolletje, klein en fijn – zoals je ze waarschijnlijk kent. Zie je een grotere variant? Dan zou het maar zo kunnen dat deze uit Duitsland komt, zeker als-ie bruinachtig is.
Dan de Egyptische linzen: roodbruin als ze heel zijn, maar meestal rood, oranje of gelig. Dat komt omdat ze vaak gekneusd zijn, geen beschermend velletje meer hebben en in halfjes zijn verdeeld. Wij noemen ze ook wel splitlinzen, niet zo gek toch?!
In Turkije en India produceren én eten ze de meeste, meer dan de helft van alle linzen wereldwijd. Je kookt ze snel kapot waardoor we ze vaak terug zien in een soep of puree. Wil jij pronken met héle linzen? We hebben een simpel trucje: rooster de linzen kort vóór je ze gaat koken, zonder vet of vocht. Je geeft ze zo een ‘extra’ jasje waardoor ze bij het blancheren of koken niet zullen exploderen.
We hebben nog een tip! De kans dat er een steentje tussen je linzen zit is best groot. Met het blote oog moet je heel nauw kijken, en dan nóg kun je er een missen. Daarom schakelen we een ander zintuig in: je oren. Houd een bord schuin onder de kraan en laat de linzen op het porselein kletteren. Goed luisteren en je vist de steentjes er zo tussenuit!
Nog een allerlaatste must-know, laat je linzen nooit weken. Zet ze nét onder koud water direct op het vuur, samen met kruiden (daar zijn ze dol op), knoflook en een zuurtje zoals citrus of azijn. Kook niet langer dan 20 minuten. Eetsmakelijk!
Recepten met linzen
- Kabeljauw met linzen & lentegroente
- Linzenfalafel met hummus van biet
- 3x super makkelijke dips
- Vega Bolognese met linzen & groente
- Salade van andijvie met gerookte forel
De lekkerste combinaties met linzen
Linzen laten zich graag combineren met abrikoos, amandel, asperge, citroen, ei, dille, gerookte vis, harde kazen, kip, knoflook, komijn, korianderzaad, kreeft, lam, mierikswortel, munt, pastinaak, rozemarijn, schaal- en schelpdieren, spek, steranijs, thee, tijm, tomaat, ui, varkensvlees, vette vis, witte vissoorten en worstjes.