De aardbei is het ultieme symbool voor een mooie zomerdag. Van aardbeienijs op een warme dag tot een bakje aardbeitjes na het buiten spelen.. jong en oud is er gek op. Inmiddels zijn ze het hele jaar verkrijgbaar en worden ze vanuit de halve wereld ingevlogen. Maar er gaat niets boven een aardbei van Hollandse bodem.
We eten het zomerkoninkje pas sinds 1509. In die tijd werd hij als afrodisiacum beschouwd en kregen pasgetrouwde stellen een kistje aardbeien als huwelijkscadeau. De naam komt van een versmelting van aard (van aarde) en het oud-Nederlandse woord voor bessen, ‘beien’. Het familielid van de roos heeft honderden rassen, waarvan de meest bekende de Elsanta, de Korona en de Vima Zanta zijn. De meest opvallende soort is de ananas-aardbei, die geen rood maar wit vruchtvlees heeft. Je zou denken dat deze soort speciaal geweekt is, maar men was kende dit bijzondere ras omstreeks 1800 ook al.
Aardbeien zitten bomvol vitamine C. En size does not matter: een kleine aardbei kan drie keer zoveel smaak hebben als een groot exemplaar. Dit is afhankelijk van de soort grond waarin de aardbei is gepot en ook het weer speelt een grote rol. Aardbeien rijpen niet meer nadat ze zijn geplukt, dus koop ze als ze robijnrood zijn, met heldergroene, fris ogende kroontjes. Ook geur is een teken van kwaliteit. En bewaar ze vooral buiten de koelkast, dan blijven ze een stuk lekkerder.
Ga je zelf aardbeien kweken, zet ze dan op een zonnige plek en geef ze voldoende water en voeding, daar houden ze van. Er bestaat zelfs speciale aardbeien potgrond. Hou de vogels in smiezen, want ook die vinden aardbeien heerlijk.
Smaken die goed bij aardbei passen: halloumi (geiten- of schapenkaas), basilicum, balsamicoazijn, vanille, munt, peper, rabarber, kokos en slagroom (de ultieme Wimbledon traditie!)
Vijf dingen die je nog niet wist over aardbeien:
1.Een aardbei is helemaal geen vrucht
Ja ja, gefopt. De verleidelijk zoete aardbei weet je zo behoorlijk om de tuin te leiden. Het is namelijk een schijnvrucht. De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
2. Aardbeien zijn familie van de roos
Aan zowel aardbeien als rozen hangt een romantisch tintje. Dan is het eigenlijk helemaal niet zo gek dat ze ook écht familie van elkaar zijn! Yep, ze zijn botanisch aan elkaar verwant! Verras je partner op je volgende date night met rozen en aardbeien en natuurlijk met jouw nieuwe plantenkennis. 😉
3. Aardbeien maken je tanden witter
In aardbeien zit zowel citroenzuur als appelzuur. Deze zuren verwijderen tandaanslag. Betekent dit dat je nu je tanden moet bleken met aardbeienpuree? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het is en blijft een natuurlijk product en helemaal Hollywood wit zullen je tanden waarschijnlijk niet worden. Aardbeien zijn natuurlijk ook veel te lekker om als tandenbleekmiddel te gebruiken. Gewoon van genieten en opsnoepen dus, en wie weet zijn je tanden straks toch een beetje witter!
4. Het puntje van de aardbei is het zoetst
Is het je weleens opgevallen dat de eerste hap van een aardbei het lekkerst is? Het zit niet tussen je oren! Wanneer een aardbei aan de plant hangt zakken de suikers door de zwaartekracht naar beneden. En dat maakt het puntje ook het lekkerst. Wil je het best voor laatst bewaren? Eet een aardbei dan ondersteboven. Wil je dat elke hap even lekker is? Snijd een aardbei dan in de lengte doormidden, zo krijg je in elke hap het lekkerste stukje.
5. Aardbeien houden je geheugen scherp
Dat fruit goed voor je is wisten we natuurlijk allang, maar wist je dat aardbeien ook heel goed zijn voor je hersenen? In aardbeien zit een stof, fisetin, die signaalroutes in je brein stimuleert en daardoor je lange termijn geheugen verbetert. Echt breinvoedsel dus. A strawberry a day keeps the doctor away!
Recepten met aardbei:
– Stapelcake met aardbeien
– Regenboogijsjes met fruit
– Meringuerol met zomerfruit
Het aardbeiseizoen loopt van half april tot september.