Foodtips uit Cyprus

24 september

Cyprus, wat ben je leuk, met je bomen vol granaatappels, limoenen, vijgen en olijven langs de weg. Met je heerlijke geur van gebraden vlees boven smeulende kooltjes. En je cosy kronkelweggetjes die ons leiden naar dorpen, waar vrolijke mannen met grote snorren onder het genot van een stevige kop koffie een potje backgammon spelen.
 
Binnen vier uur vlieg je van Amsterdam naar Cyprus, Phapos. Waar je het beste een auto kunt huren om het eiland op je dooie gemak te verkennen. Je krijgt er een rood nummerbord, zodat de lokale bevolking je kan herkennen als toerist, mocht je even vergeten via welke kant je ook alweer in moet halen (rechts…). Vind je weg naar tafels vol kleurrijke mezze, spartelverse vis en ravioles – de Cypriotische versie van ravioli, gevuld met halloumi en munt.

Vergeet niet dat ze hier aan de linkerkant van de weg rijden, dat zal je heel wat getoeter schelen’

Met meer dan driehonderd dagen zon per jaar kun je er eigenlijk op elke moment naar toe. En geloof ons, het is een dikke aanrader. We geven je hier tips voor de beste gerechten en lokale delicatessen. O, en we verklappen ook waar we onze reis hebben geboekt, want man-man wat was het fijn.
 
Food & drinks
Kickstart je dag met een schaaltje Giaourti kai meli (yoghurt met honing) en kruimel er wat Pastellaki (notenrepen met pinda, amandel en sesamzaad) over. Op iedere hoek van de straat kun je die wel krijgen, met een kop heerlijk geurende koffie erbij. Deze wordt geserveerd in schattige kopjes en kun je sketo (zonder suiker), metrio (met een suikerklontje) of gliki (mierzoet) drinken. Maar let op: drink je koffie nooit tot de bodem leeg. Doe je dat wel, dan zul je er snel achter komen waar de uitdrukking koffiedik kijken vandaan komt. De oude Cyprioten geloven namelijk dat je hiermee de toekomst kunt voorspellen.
 

‘Als je op de kaart kijkt, zie je dat Cyprus de vorm heeft van een steelpan. Dat belooft dus veel goeds!’

Spring daarna in de auto in om naar de New Town Market (Aigisthou road) te rijden in Lemesos. Een foodiewalhalla vol verse groenten, vis, gedroogd fruit en stapels met donutvormige broden – Arkatena, een zuurdesembrood gemaakt met het schuim van gegiste kikkererwten. Je vindt er ook veel flesjes met een mysterieuze pikzwarte stroop: Carob syrup. Die wordt gemaakt van gedroogde Johannesbroodpeulen en gebruikt als natuurlijke zoetstof. En je spot er natuurlijk olijven. Olijven zijn de grote trots van de Cyprioten. Omringd door de oudste olijfbomen van Europa vertellen ze met passie over de geheimen van het groene goud. Zo zeggen ze: hoe ouder de boom, hoe kleiner de olijf, des te beter de smaak.
 
Stop ook zeker een keer in Omodos, een traditioneel dorp met pastelkleurige luiken, metershoge cactusplanten en kleine verstopte tavernes en koffiezaakjes. Je vindt er ook een markt waar je nog meer lokale lekkernijen kunt scoren. Bijvoorbeeld Shoushoukos, slingers van noten omringd door druivengelei met meestal een vleugje rozenwater erdoor. De slierten worden in dunne plakjes gesneden voor bij een glaasje zoete dessert of brandewijn.
 
Zin in een klein (borrel)hapje? Eigenlijk is alles lekker… Wat opvalt is dat op iedere menukaart wel een gerecht met squeeky cheese (halloumi) staat. De zoute kaas is een mix van geiten- en koemelk. Je kunt ’m heel divers gebruiken zoals in een frisse salade met watermeloen of uit de oven in een brood mee met kruiden en olijven. Maar het aller-allerlekkerst is-ie steaming hot from the grill. De kaas krijgt een bruin korstje en smelt (net als wij) vanbinnen zonder uitelkaar te vallen.
 
Sluit de dag af met een authentiek diner in Omodhos taverna. Met Griekse muziek op de achtergrond geniet je hier van een overheerlijk Cypriotisch maaltijd. Prop je niet meteen vol met alle mezze, want daarna volgen nog schalen vol kebab op zelfgebakken broden met verse kruiden, lamsvlees van de grill, rundvlees met kleine uitjes in een zoete lauriersaus, verse fetasalades met zwarte olijven en als toetje gesuikerde vruchten in allerlei kleuren.

‘Duizel je ook van alle keuzes aan olijfolie in de supermarkt? Wij kregen de gouden tip van een olijfboomgaardhouder: groen en bitter gaat gepaard met kwaliteit’

Wijn
De Cyprioten zijn echte wijnliefhebbers. De bekendste wijn van het eiland is de Commandaria. In deze amberkleurige dessertwijn proef je rozijnen, noten, honing en gedroogde vijgen. Hij werd bijna 800 jaar voor Christus al gedronken – een vleugje geschiedenis in je glas, dus.
 
Er zijn er op het eiland leuke wijnboerderijen die je kunt bezoeken, bijvoorbeeld deze: 

Agrydes Winery
Dit is een familiebedrijf van meer dan 200 jaar oud. Vrolijk vertelt een van de familieleden je over hoe ze druiven selecteren, rijpen en bewerken. Daarna kun je genieten van een heerlijke proeverij in de prachtige binnentuin met uitzicht op de bergen, met verschillende kazen en gedroogd vlees on the side.

Vlassides Winery
Middenin deze oude wijngaarden staat een modern gebouw met bijzondere wijnen uit de streek. Door de glazen wanden kun je precies zien hoe ze te werk gaan – heel bijzonder. Proeven moet je hier natuurlijk niet vergeten; er is voor ieder wat wils! 

Vakantie boeken
Wij gingen op culinaire reis met Eliza was here. Eliza zorgde voor een onvergetelijke reis naar de meest verstopte diamantjes van het eiland – te veel om hier met je te delen, maar des te meer om zelf te ontdekken! Je bezoek aan Cyprus zal tot in de puntjes worden verzorgd met persoonlijke tips, een auto die voor je klaarstaat en een fijn appartement. Je verlaat deze plek gegarandeerd met een glimlach van oor tot oor.
 
Psst… Kijk op www.elizawashere.nl voor nog meer culinaire reizen.

Kan je niet wachten en wil je lekker zelf aan de slag in je keuken? Maak één van deze cypriotische recepten uit het boek Souq:


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gouden kookboek