Luise, van The Green Kitchen Stories: ‘Dit is het originele saffraanbroodjes-recept van Davids ouders, maar wij hebben ook geëxperimenteerd met een vegan variant en die was heerlijk! Vervang de boter door kokosolie en de yoghurt door sojayoghurt. Voeg voor het beste resultaat wat extra amandelboter toe en je hebt een portie vegan saffraanbroodjes waar iedereen dol op zal zijn.’
1 Meng de gedroogde gist, een snuf zout en het saffraanpoeder in een kom en zet apart. Smelt de boter in een steelpan en voeg de sojamelk, ahornsiroop en amandelboter toe – verhit tot 40 °C. Klop met een garde.
2. Schenk het melkmengsel bij de gist, voeg de yoghurt toe en klop glad. Voeg driekwart van het speltmeel toe en meng met een houten lepel tot het deeg dik genoeg is om het met de hand te kneden. Voeg eventueel meer meel toe om het deeg tot een niet plakkerige bal te vormen. Doe de deegbal in een kom en dek af met een theedoek. Laat op een warme plek 1 uur rijzen.
3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 1-2 minuten tot de vorm van een stokbrood. Snijd het deeg in 15 gelijke stukken en rol elk stuk met de hand uit tot een ‘deegworstje’ van 1 cm dik. Draai dan elk worstje tot een S-vormig broodje. Verdeel de broodjes over twee met bakpapier beklede bakplaten en dek af met theedoeken. Zet de bakplaten op een warme plaats en laat de broodjes nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
4. Smeer de broodjes in met eigeel en druk in elk twee rozijnen. Bak de broodjes in 8 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster en serveer ze met koffie, thee of ‘glögg’, de Scandinavische variant op glühwein.
Credits Recepten & fotografie David Frenkiel & Luise Vindahl