Tarte tatin is een omgekeerde taart, vaak met partjes appel maar dit keer met pruimen. En god, wat is-ie lekker! Hij moet 16 minuten in de oven om te garen, maar mocht hij nog niet helemaal gaar zijn maar de randjes al wel goudbruin, dek hem dan losjes af met alufolie. Zo wordt het bladerdeeg gaar, maar verbrandt de tarte tatin niet.
1. Verwarm de oven voor tot 220 °C en zet een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag (26 cm doorsnede) op matig vuur.
2. Snijd de pruimen doormidden, verwijder de pitten, leg de vruchten met 30 ml water in de pan en kook ze 1 minuut. Strooi uit de hoogte de helft van de kaneel erop en sprenkel de ahornsiroop erover.
3. Leg het vel bladerdeeg over de pruimen heen, druk het deeg rondom met een houten lepel in de rand en snijd de overhangende randjes af om zo nodig kleine gaatje mee op te vullen.
4. Bak de taart 16 minuten onder in de oven, of tot hij goudbruin en opgeblazen is.
5. Trek een paar ovenhandschoenen aan en stort de taart heel voorzichtig in een vloeiende beweging op een groot bord.
6. Schep mooie ronde bollen ijs op de taart, strooi uit de hoogte de rest van de kaneel erover en besprenkel hem vlak voor het serveren met een klein beetje extra vergine olijfolie.
Dit recept komt uit het boek ‘5 ingrediënten’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).