1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, cayennepeper en tijm toe. Bak al roerend gedurende 3 minuten tot de ui zacht is.
2. Voeg de gepelde tomaten toe en bak ze ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur mee zodat alle smaken worden vermengd.
3. Voeg de fijngesneden verse tomaten en reepjes rode paprika toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
4. Schep de saus in een ovenschaal en breek de eieren erboven – probeer de dooiers heel te houden voor het mooiste effect!
5. Bak de shakshuka 6-8 minuten in de oven, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt.
6. Snijd ondertussen de gerookte makreelfilet in stukken en controleer goed of er geen graatjes meer in zitten. Voeg de makreel toe aan de shakshuka in de oven en laat nog 1 minuut garen.
7. Serveer de shakshuka meteen en strooi de gehakte koriander erover. Geef het brood erbij.
Dit is een recept van Bart van Olphen. Credits: fotografie David Loftus]
4 personen