Scones

Scones

Wat is er lekkerder dan zoete warme broodjes op kerstochtend? Scones zijn in een handomdraai gemaakt: ze hoeven niet te rijzen, dus dat scheelt wachten en ze hoeven ook niet lang in de oven.  A piece of scone.

Bereiding



1 + 2.  Deeg maken:
Verwarm de oven voor tot 190 °C. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze ongeschild in blokjes. Doe voor het deeg bloem, meel, walnoten, bakpoeder, rietsuiker en zout in een kom en meng met een pollepel. Voeg geleidelijk de koude boter toe en mix het kort met de elektrische mixer tot grove kruimels.

3. Scones bakken:
Voeg de eieren, karnemelk en ahornsiroop toe en mix heel kort. Schep vervolgens de appelblokjes en cranberry’s erdoor met de pollepel. Verdeel het deeg in acht gelijke porties en schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

4. Glazuur:
Neem de gebakken scones uit de oven en laat ze iets afkoelen op een rooster. Maak een lichtroze  glazuur door het cranberrysap door de poedersuiker te roeren. Voeg indien nodig extra cranberrysap toe en roer tot het glazuur de consistentie van dikke yoghurt heeft. Zigzag het glazuur met een lepel over de scones. Serveer ze lauwwarm of koud.

Baktip: deze scones zijn vrij groot. Maak je een uitgebreid ontbijtbuffet voor veel mensen, verdeel het deeg dan in 16 kleinere porties. Let wel goed op de baktijd.
 
Variatietip: je kunt eindeloos variëren en allerlei gedroogde vruchten en noten toevoegen. Denk aan stukjes abrikozen, gojibessen, geraspt kokos, macadamia-, hazel- of paranoten. Vervang de appels door peren of in de zomer door frambozen of blau­we bessen.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’ van Heel Holland Bakt (€20,-, Kosmos Uitgevers).
                                                   

 

Voor 8 scones:



Deeg:

  • 2 appels
  • 225 g bloem
  • 60 g volkorenmeel
  • 125 g walnoten, grof gehakt
  • 1,5 el bakpoeder
  • 2 el rietsuiker
  • 1 tl zout
  • 200 g koude boter, in blokjes
  • 2 eieren
  • 60 ml karnemelk
  • 75 ml ahornsiroop
  • 100 g gedroogde cranberry’sCranberryglazuur
  • 4 el cranberrysap
  • 200 g poedersuiker




Dit is je bakgerei: elektrische handmixer + bakplaat


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine