‘Eigenlijk zou dit een Scandinavisch-‘geïnspireerd’ ontbijt moeten heten, want de meeste Scandinaviërs zullen je raar aankijken als je gekookte eieren en zalm met quinoa serveert. Maar geloof me: deze klassieke, pure Scandinavische smaken doen het ongelooflijk goed in een hartige quinoaschotel als deze − misschien krijg je er ook nog wel wat noorderlingen mee om!’, vertelt Donal Skehan in zijn boek Eet, Leef, Reis.
1. Doe de eieren in een pan koud water en breng het water flink aan de kook. Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat de pan zo 4 minuten staan. Leg de eieren dan in een kom ijswater en laat ze ca. 1 minuut afkoelen. Pel en halveer ze.
2. Meng de quinoa grondig met het citroensap en bijna alle dille (houd 1 eetlepel apart).
3. Meng alle ingrediënten voor de mierikswortelroom, voeg de apart gehouden dille toe en breng de room op smaak.
4. Schep de quinoa in twee kommen en verdeel daarover de zalm, halve eieren, eventuele forelkuit, radijsjes en avocado. Schep er een flinke dot mierikswortelroom op en bestrooi royaal met gehakte dille. Knijp er voor het opdienen nog wat citroensap over en bestrooi tot slot met zwarte peper
Dit recept komt uit het boek ‘Eet, Leef, Reis’ van Donal Skehan (€24,99, Nieuw Amsterdam).
Voor 2 personen, actieve bereidingstijd: 10 minuten | totale bereidingstijd: 15 minuten
Voor de mierikswortelroom