Olijfoliebrie-oche met druiven

Olijfoliebrie-oche met druiven

Bereiding

1 Verhit de oven tot 200 °C voor het bakken van de druiven.

2 Schep de druiven, olijfolie, het zout, de azijn, takjes tijm en het venkelzaad op een kleine bakplaat door elkaar.

3 Bak 15-20 minuten – de druiven barsten en krijgen blaren. Laat afkoelen.

4 Maak het briochedeeg: doe het ei en de melk in de kom van de standmixer, gevolgd door de droge ingrediënten (houd de gist en het zout apart). Mix 6-8 minuten met deeghaken op halfhoge stand tot matige glutenvorming is ontstaan – als je aan het deeg trekt en het blijft aan elkaar maar het nog wel vrij breekbaar is. Je kunt langer mixen maar dit stadium moet je minimaal hebben bereikt voor je het vet toevoegt.

5 Voeg theelepel voor theelepel de zachte boter toe, terwijl de machine draait, gevolgd door de olijfolie en honing. Mix op matig-hoge stand tot het deeg heel glad is – nog 10-12 minuten – en volledige glutenvorming is bereikt. Je kunt dan een dun, bijna doorzichtig vliesje trekken van een stukje deeg. Als dat nog niet lukt na deze tijd, laat het deeg dan 5 minuten rusten en mix nog 5 minuten. Herhaal tot het gluten volledig is gevormd. Haal het deeg uit de kom en vorm er met je handen of een deegschraper een bol van. Gebruik het aanrecht om wat oppervlaktespanning te creëren zodat het mooi glad is bovenop.

6 Laat het deeg 1 uur in een afgedekte kom rusten en rijzen. Het moet dan bijna in volume verdubbeld zijn. Misschien heeft het deeg meer of minder tijd nodig, afhankelijk van de ruimte.

7 Verdeel het deeg in porties van 55-60 gram. Vorm er op het aanrecht met een holle hand balletjes van. Leg die met tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek losjes met plasticfolie en laat 1-2 uur rijzen tot ze heel luchtig zijn.

8 Verhit de oven tot 175 °C.

9 Bestrijk de broodjes voorzichtig met losgeklopt ei. Ze rijzen nog behoorlijk in de oven, dus bestrijk ze er rondom mee. Leg op elk broodje 15 gram brie en 15 g gebakken druiven. Besprenkel ze met extra vergine olijfolie en maak ze af met 5-10 tijmblaadjes (¼-½ theel. per broodje).

10 Bak 12-14 minuten, of tot ze goudkleurig zijn. De kaas is goudkleurig en krokant. Besprenkel met honing, extra vergine olijfolie en wat zeezoutvlokken.

11 De broodjes zijn het lekkerst op de dag dat ze gebakken zijn, nog een beetje warm. Overgebleven broodjes kun je in de koelkast bewaren en 10 minuten opwarmen in een op 160 °C voorverwarmde oven.

Credits fotografie: Sam A. Harris

Voor 9-10 broodjes | totaal: 3 uur 40 min.

Gebakken druiven

  • 150 g pitloze rode druiven
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 g zeezoutvlokken (ong. ¼ theel.)
  • 1 theel. balsamico-, rodewijn- of wittewijnazijn
  • 2-3 takjes tijm
  • 2 theel. venkelzaad (optioneel)

Briochedeeg

  • 50 g hele eieren (ong. 1)
  • 110 g volle melk
  • 230 g meel met 12-14% proteïne
  • 4 g droge gist (ong. 1⅓ theel.)
  • 5 g fijn zout (ong. ¾ theel.)
  • 20 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g olijfolie
  • 30 g honing

Plus

  • losgeklopt ei
  • 150 g brie, in plakken
  • extra vergine olijfolie, om te besprenkelen
  • 5-10 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • honing, om te besprenkelen
  • zeezoutvlokken

Bij deze brie-oche heb ik de suiker vervangen door honing. Hij bevat ook iets meer vet, in de vorm van boter en olijfolie. Hoewel olie het deeg niet hydrateert, kan het dat wel losser en extra kneedbaar maken.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek