Heerlijke eierpasta met kaas en gebakken uitjes: de traditionele Kässpätzle (of Käsknöpfle zoals ze ook wel worden genoemd) zijn een waar genot. Diegenen die de geweldige smaak van lokaal eten waarderen moeten deze typische Voralberg Kässpätzle écht proberen. Deze kaas pasta wordt hier per regio vaak net iets anders gemaakt. In Montafon, bijvoorbeeld, krijgt de Spätzle haar speciale smaak van de “Sura Kees”, een aromatische, magere kaas. In andere regio’s wordt het gerecht vaak op smaak gebracht met een mix van milde en aromatische bergkaas. Vaak wordt het geserveerd samen met aardappelsalade, groene salade of huisgemaakte appelmoes.
1. Kneed de eieren, het meel, zout, nootmuskaas en wat lauwwarm water in een soepel deeg. De textuur van het deeg moet tussen vloeibaar en vast liggen. Gebruik een Spätzle schaaf* om het deeg in kokend water te ‘raspen’. Haal de Spätzle uit het water waneer ze aan het oppervlakte komen drijven. (Je kunt de Spätzle ook vervangen door gewone elleboog macaroni).
2. Mix de kaas. Doe ververvolgens de Spätzle en kaas beetje bij beetje bij elkaar in de beboterde pan.
3. Warm de boter op in een kleine pan. Bak vervolgens de uitjes totdat deze goudbruin zijn. Let op dat de uitjes niet té bruin worden. Haal de uitjes uit de pan en laat deze eventueel uitlekken op wat keukenpapier.
4. Garneer de Kässpätzle met wat fijngesneden bieslook en de gebakken uitjes. Breng op smaak met peper.
*Een speciale Spätzle schaaf is online of in kookwinkels te koop.
Klik hier voor het originele recept met handige video! Meer weten over Vorarlberg? Lees hier alles over de verschillende regio’s en must-do’s.
Copyright: Michael Gunz / Vorarlberg Tourismus