Krankzinnige burger

Krankzinnige burger

‘Deze krankzinnige burger hoort thuis in de topklasse – de bereidingswijze is bijna een ritueel om de perfecte hamburger mee te bereiden. Ik heb de burgers tijdens het bakken met een mosterd-Tabasco-chipotlesaus ingekwast waardoor ze een waanzinnig lekker gekruid korstje krijgen’, zegt Jamie Oliver in zijn boek Comfort food.

Bereiding

1. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties, draai er met vochtige handen balletjes van en druk de balletjes plat tot een diameter van ongeveer 12 cm, of zo’n 2 cm meer dan de diameter van je broodjes. Leg ze op een ingevette plaat en zet ze even in de koelkast.

2. Maak de uiringen in een kom aan met de azijn en een snufje zeezout. Snijd de slablaadjes in smalle reepjes, mix ze in een kom met de rest van de sausingrediënten en maak de saus op smaak af.

3. Omdat ik perfectie nastreef bak ik altijd maximaal 2 burgers tegelijk, en gebruik daarvoor 2 verschillende pannen – 1 grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur voor de burgers en een andere pan op matig vuur voor de bacon. Vet je burgers in met olie en kruid ze met peper en zout. Leg 2 burgers in de eerste pan, druk ze aan met een spatel en leg de helft van de bacon in de tweede pan. Keer de burgers na 1 minuut om en kwast de gebakken kant in met ½ theelepel mosterd en een scheutje Tabasco. Keer de burgers na 1 minuut opnieuw om en kwast de andere kant ook in met ½ theelepel mosterd en een scheutje Tabasco. Laat de burgers nog 1 minuut bakken en leg er dan de plakjes bacon en een plakje kaas op. Giet een heel klein scheutje water in de pan en zet een hittebestendige kom over de burgers heen om de kaas te laten smelten – 30 seconden moet genoeg zijn. Rooster intussen 2 opengesneden broodjes in het vet van de bacon tot ze licht goudbruin zijn. Herhaal dit met de andere twee burgers.

4. Stel de burgers samen door een kwart van de burgersaus op de onderkant van een broodje te smeren en het broodje te beleggen met een burger met bacon en kaas, en een kwart van de uitjes en augurkjes. Besmeer de bovenste helft van het broodje met een theelepel ketchup en druk hem stevig op de onderste helft. Als je de burger zo laat staan zuigen de broodjes zich vol vocht, dus serveer hem meteen, of verpak hem in bakpapier en laat hem 1 minuut staan zodat hij heerlijk klef wordt.

TIP
Voor de beste burgers moet je naar de slager gaan en vragen of hij 800 g halslappen voor je door de gehaktmolen haalt. Halslappen hebben een perfecte balans van vet en heerlijk vlees.

4 personen, 35 minuten

  • 800 g rundergehakt, van halslappen
  • olijfolie
  • 1 grote rode ui, in ringen
  • 1 scheutje wittewijnazijn
  • 4-8 plakjes gerookte doorregen bacon of ontbijtspek
  • 4 theelepels Amerikaanse mosterd

Tabasco-chipotlesaus

  • 4 dunne plakjes Red Leicester-kaas
  • 4 brioche burgerbroodjes met sesamzaadjes
  • 2 grote augurken, in plakjes
  • 4 theelepels ketchup

 

voor de burgersaus

    • ¼ krop ijsbergsla

 

    • 2 volle eetlepels mayonaise

 

    • 1 volle eetlepel ketchup

 

    • 1 theelepel Tabasco-chipotlesaus

 

    • 1 theelepel worcestersaus

 

    • desgewenst: 1 theelepel brandy of bourbon

 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek