Je kent hem vast wel, want inmiddels is hij net zo beroemd als de bloody mary, sex on the beach of een frisse GT: de espresso martini. Perfect als after dinner cocktail na een dinertje. Hij is romig, zoet en geeft je een kick door de koffie – ja, dat etentje wordt geen vroegertje, nee sterker nog, het wordt gegarandeerd een feestelijk latertje!
Suikersiroop
Verhit 500 g kristalsuiker en 250 ml water in een pannetje op middelhoog vuur, maar laat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen. Zeef de siroop. Meng met 50 ml vodka en roer goed door. Bewaar maximaal 3 maanden in een afgesloten fles in de koelkast. Laat voor een non-alcoholische cocktail de vodka achterwege. De siroop is dan beperkt houdbaar.
Vanillesiroop
Halveer 2 vanillestokjes en hak ze fijn. Verhit 500 g kristalsuiker, 250 ml water en de vanillestukjes in een pannetje op middelhoog vuur, maar laat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen. Zeef de siroop. Meng met 50 ml vodka en roer goed door. Bewaar maximaal 3 maanden in een afgesloten fles in de koelkast. Laat voor een non-alcoholische cocktail de vodka achterwege. De siroop is dan beperkt houdbaar.
Espresso Martini
1. Schenk de vodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop in een shaker tin.
2. Vul de shaker tin met ijsblokjes en shake hard.
3. Fine strain de cocktail in het Martiniglas.
4. Garneer met drie koffiebonen.
Wanneer je hard genoeg shaket en verse espresso gebruikt, krijgt deze cocktail een heerlijke schuimlaag waar de drie koffiebonen mooi op blijven drijven. Ben je een beetje een zoetekauw, dan kun je de suikersiroop vervangen door vanillesiroop.