Malabi is een soort panna cotta dessert uit het Midden-Oosten gemaakt van kokosmelk dat wordt geserveerd met rozensiroop en pistachenootjes. Vandaag de dag maak ik graag malabi van rijstmelk of rijstkokosmelk en je moet dan ook zelf uitproberen welke je het lekkerst vindt. Deze is romig en knus van smaak en textuur en is eigenlijk best simpel om te maken. Rozenwater vindt je trouwens in de Turkse winkel.
1 Doe de rijstmelk, amandelpasta, soy cuinise, ahornsiroop, citroensap, vanille poeder en zout in een pan. Zet op het vuur en breng aan de kook, terwijl je constant doorroert om klontjes te voorkomen.
2 Draai het vuur uit. Meng in een andere kom de arrowroot en agar agar met een scheutje water of melk, totdat het mengsel glad is. Voeg dit mengsel toe aan de pan en breng het geheel aan het borrelen op middelhoog vuur. Blijf weer goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Het mengsel moet dikker worden terwijl het langzaam kookt. Draai het vuur uit wanneer de malabi dikker wordt en zachtjes kookt.
3 Giet de malabi in transparante glaasjes en zet opzij om af te laten koelen.
4 Meng alle ingrediënten voor de rozensiroop in een pan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, terwijl je goed blijft roeren. Draai het vuur gelijk of wanneer het mengsen zijn kook punt heeft bereikt. Dat is alles.
5 Giet de rozensiroop over de afgekoelde malabi, bestrooi met pistasche noten en serveer.
—
Dit smakelijke recept komt uit het boek ‘Vegan for Friends‘ van Alexander Gershberg (Karakter Uitgevers B.V.). Receptfotografie: Lize Jansen