Deze overheerlijke broccolirisotto verdient een tip om er nog meer van te kunnen genieten: hoe langer je de botten trekt, hoe meer voedingsstoffen er vrijkomen. Omdat grotere botten meer voedingsstoffen leveren, geven die de meest geconcentreerde bouillon. Je kunt daarom runder- en lamsbouillon halverwege de kooktijd zeven, de pan met vers water vullen en de botten opnieuw laten trekken met een dubbele hoeveelheid als resultaat.
1. Doe de quinoa in een kom en schenk er het dubbele volume aan water bij. Laat ten minste 8 uur, maar het liefst een nacht weken, giet af en spoel na. Geen tijd om de quinoa te weken? Spoel het graan dan goed af en laat het bij stap 3 een paar minuten langer koken dan in het recept staat.
2. Smelt de ghee of kokosolie in een pan op middelhoog vuur en bak de uien in 5 minuten zacht. Voeg de knoflook, oregano en basilicumsteeltjes toe, en bak alles nog 1 minuut. Doe de tomatenpuree en uitgelekte quinoa erbij en roer goed.
3. Giet de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en leg het deksel op de pan. Laat de quinoa in ongeveer 12 minuten zachtjes gaar koken. Maak ondertussen de broccoli schoon, snijd de roosjes eraf en hak de stelen grof.
4. Roer de broccoli door de quinoarisotto en laat in 3-4 minuten gaar worden. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de risotto te droog wordt. Neem dan van het vuur en breng op smaak met zout en peper. Roer de parmezaan, het citroensap en basilicumblad erdoor, en serveer.
Bottenbouillon
1. Doe de botten en eventueel extra smaakmakers in een grote soeppan, slow cooker of snelkookpan en giet er koud water bij tot 5 centimeter boven de botten. Er moet ook nog ruimte vrij zijn boven in de pan.
2. Leg een deksel op de pan, breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de bouillon zachtjes koken. Reken ten minste 12 uur voor runder- en lamsbotten en 6 uur voor kipkarkassen. Laat de bouillon in een slow cooker minstens 12 uur op hoge stand koken. Reken voor een snelkookpan zeker 3 uur onder hoge druk.
3 .Zeef de bouillon — gebruik bij kip een fijnmazige zeef. Verwerk de nog warme bouillon meteen of laat hem afkoelen en verdeel over (diepvries-) bakjes. Bouillon van botten blijft in de koelkast enkele dagen tot een week goed als je hem niet gebruikt. Er ontstaat dan een vetlaag op het oppervlak die zorgt dat er geen lucht bij kan komen. Je kunt de bouillon ook in porties invriezen.