Deze aardbeientiramisu is perfect als zomers dessert. Ik neem ’m regelmatig mee naar een barbecue of etentje en het is altijd een succes. Je kunt deze zomerse tiramisu ook in kleine glaasjes maken en serveren als onderdeel van een grand dessert of tijdens een high tea. Gebruik voor de gemarineerde aardbeien een goede, stroperige balsamicoazijn. Die haalt de aardbeiensmaak extra goed naar boven.
1. Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit, anders krijg je ze niet stijf geslagen. Doe de eiwitten met het zout in de kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is op gelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue. Vorm met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht: laat de schuimpjes afkoelen in de oven.
3. Klop de slagroom met de poedersuiker met een (hand)mixer met garde(s) op tot zachte pieken. Mix de mascarpone erdoor en klop alles door tot een luchtig mengsel. Meng tot slot de aard – beienjam kort door het mengsel. Doop de helft van de lange vingers een voor een kort in het sinaasappelsap en beleg hier – mee de bodem van een (oven)schaal van 25×18 centimeter. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en maak deze lagen nogmaals. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast.
4. Meng de aardbeien met de suiker, het vanille-extract en de balsamicoazijn en laat dit op kamertemperatuur minimaal 1 uur marineren. Schep de aardbeien op de tiramisu en verkruimel op het laatste moment de meringue over de tiramisu.
Tip: Vervang een gedeelte van het sinaasappelsap door Limoncello, dat geeft de tiramisu een extra lekkere smaak.
Zelf lange vingers maken
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere, vetvrije, kom en klop op met een mixer. Zorg dat de kom en garde(s) die je voor de eiwitten gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit anders krijg je ze niet stijf geslagen. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de eidooiers door het opgeklopte eiwit.
3. Zeef de bloem en maïzena in gedeelten boven de luchtige massa en spatel het erdoorheen. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter doorsnede en spuit vingers van ongeveer 8 centimeter lang op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de vingers rijzen nog. Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker en blaas de overtollige suiker van het bakpapier af.
4. Bak de lange vingers in 13-18 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
TIP: mochten de vinger na het afkoelen vanbinnen nog zacht zijn, plaats ze dan op een ovenrooster (zonder bakpapier) terug in de oven en bak nog ongeveer 4 minuten.
Zelf vanille-extract maken
Met dit recept maak je zelf vanille-extract, wat je in veel bakrecepten kunt gebruiken. Je kunt ook vanille-extract kopen. Let er dan wel op dat het extract is en geen aroma (of essence). Bij het maken van vanillearoma, wat onder meer in vanillesuiker zit, wordt gebruikgemaakt van vanilline: een chemische smaakmaker waar geen vanille – stokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug.
1. Doe de wodka in een klein flesje of schoon (jam)potje. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes bij de wodka. Schud het mengsel goed en zet deze koel en donker weg.
2. Schud het vanille-extract enkele keren per week en wacht minimaal een maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.