Deze klassieker hoort beslist op je favorietenlijstje! Het lekkerste is als je de tonijnsteak vanbinnen nog een beetje rauw laat, dus schroei hem niet te lang – denk ongeveer aan 30 seconden aan beide kanten. Vind je het dan toch te rood? Je kunt hem nog iets langer garen, maar houd het goed in de gaten: de steak gaart nog wat door als je hem uit de pan haalt.
1. Snijd de aardappels doormidden (de schil hoeft er niet af) en kook ze in ruim water met zout in 15-20 minuten gaar (check tussentijds de garing door met een vork in een aardappel te prikken). Giet ze af en laat ze even afkoelen.
2. Maak de haricots verts schoon en kook ze in 5-7 minuten beetgaar. Snijd intussen de tonijn in 4 gelijke stukken en bestrijk de vis met wat olijfolie. Verhit een grillpan op hoog vuur tot hij rook afgeeft. Gril de tonijnstukken aan beide zijden ongeveer 30 seconden zodat een schroeipatroon ontstaat, maar de tonijn vanbinnen nog zacht, rood en rauw is.
3. Bestrijk de artisjokharten met olijfolie en gril ze kort in dezelfde grillpan.
4. Leg de blaadjes sla in een bloemvorm op vier borden. Leg de aardappels, gegrilde artisjokharten, haricots verts, cherry tomaten, eieren, kalamata-olijven, ansjovis en als laatste de tonijn op de sla.
5. Meng de ingrediënten voor de dressing, druppel hem over de salade en breng deze op smaak met zout en peper.
Dit is een recept van Bart van Olphen.
[Credits: fotografie David Loftus]